Antwerpse modelabels maken kans op Woolmark Prize
Foto: cw

De Antwerpse kledinglabels Capara en MariusPetrus maken dit jaar kans op de International Woolmark Prize, de prestigieuze modeprijs die eerder werd weggekaapt door Yves Saint Laurent, Karl Lagerfeld en Christian Wijnants. Op 13 juli weten we wie van de Europese genomineerden zich ook finalist mag noemen.

De modeprijs die in het leven werd geroepen door The Woolmark Company om merinowol te promoten, is uitgegroeid tot een prestigieuze modeprijs, al was het maar door de bijbehorende fikse geldprijs van 100.000 Australische dollar (ofwel 71.000 euro).

Vorig jaar werd de prijs voor het eerst opgesplitst in een categorie womenswear en een categorie menswear en die formule wordt ook dit jaar doorgezet. In totaal dingen zestig genomineerden uit twintig landen mee naar de modeprijs.

De negen Europese genomineerden in de categorie womenswear zijn Jindra Jansová, Freya Dalsjø, CristaSeya, Bobby Kolade, Piccione.Piccione, Nanna van Blaaderen, Juan Vidal en Asu Aksu en het Antwerpse modelabel Capara.

Vera en Olivera Capara (geboren in Bosnië-Herzegovina en opgegroeid in Duitsland) studeerden af aan de modeafdeling van de Antwerpse academie en werkten onder meer bij Dries Van Noten, Jil Sander, Delvaux en Maison Margiela voor ze in 2009 een eigen lijn lanceerden.

In de categorie menswear strijden Pavel Ivancic, Armoire d’homme, Harmony, Ivanman, Christian Pellizzari, Jonathan Christopher, Etxeberria, Giray Sepin en MariusPetrus om de titel. Laatstgenoemde is het label van Marius Op ’t Eynde, de Nederlandse ontwerper die na stages bij Alexander McQueen en Raf Simons in 2012 zijn eigen label opstartte vanuit Antwerpen.

Voor Capara en MariusPetrus wordt hun regionale finale, waarbij ze hun schetsen moeten voorstellen aan een jury, alvast een thuismatch. De Europese finale vindt namelijk plaats in Antwerpen, op maandag 13 juli. Begin 2016 weten we wie de uiteindelijke winnaar wordt van de Woolmark Prize.