Betuttelend gedrag van ouders maakt jongeren financieel dom
Foto: Frank Muller / HH/Hollandse Hoogte

Ongeveer één op acht van de leerlingen in de derde graad vertoont financieel risicogedrag, zo blijkt uit een onderzoek van het Centrum voor budgetadvies en budgetonderzoek (Cebud). Reden? Ouders betuttelen te veel.

Het Vlaams Centrum Schuldenlast (VCS) noemt de studie van het Cebud een ‘wake-upcall’. Het onderzoek suggereert dat twaalf procent van de ondervraagde leerlingen ‘zorgwekkend financieel risicogedrag’ vertoont. Dat wil zeggen dat ze aan minstens drie risicofactoren voldoen, zoals geld moeten lenen, vaak onvoorzien te veel betalen of zelfs gokken. Nog eens tien procent van de jongeren heeft openstaande schulden.

De helft van de jongeren geeft aan dat ze hun ouders als het grote rolmodel zien over hoe ze met geld moeten omgaan. ‘Wat de jongeren thuis zien en meekrijgen, heeft een grote impact’, zegt Ilse Cornelis, onderzoekster bij het Cebud en de Thomas More Hogeschool. Volgens de onderzoekers beschermen de ouders hun kinderen vaak te veel.

Op eigen benen staan?

‘Jongeren van 18 jaar, die bijna op hun eigen benen moeten staan, moeten amper zelf nadenken over geldzaken. Ze krijgen hun zakgeld voor leuke, ontspannende dingen en moeten hun hoofd niet breken over de essentiële leefkosten zoals kleren, eten of telefoonkosten. Vaak sparen de ouders zelfs al in hun plaats op een aparte rekening. Allemaal met de beste bedoelingen, maar de jongeren leren zo amper zelfstandig om te gaan met geld.’

Het gevolg van die ‘overbescherming’ is dat de overstap naar zelfstandigheid te groot wordt. ‘Als ze dan zelf een appartement moeten huren of een lening aangaan, zijn ze niet goed voorbereid’, zegt Cornelis.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig