Roeselare pakt felbevochten vijfsetter bij Antwerpen
Foto: pn
Het kostte bloed, zweet en tranen, maar Roeselare tikte Antwerpen gisteren in de Arena van Deurne uit het finale-debat. Asse-Lennik heeft in de resterende twee wedstrijden van de play-offs genoeg aan één punt om absolute zekerheid te verwerven omtrent het spelen van de apotheose van de Ethias League.

Na de simpele 3-0-winst van Asse-Lennik zaterdagavond tegen een amechtig Maaseik, voelde Roeselare de hete adem van de Brabanders in de nek. Het finaleticket kon hen niet meer ontglippen, maar de mannen van coach Emile Rousseaux wilden de play-offs uiteraard afsluiten als winnaar.


Op die manier mogen ze de eindstrijd immers beginnen in eigen Schiervelde. Antwerpen speelde dan weer zijn laatste troefkaart uit om het mirakel levend te houden en alsnog kans te maken om Asse-Lennik uit de finale te houden.


Twee sets leek het zowaar te zullen lukken en was het de thuisploeg die zonder schroom de debatten leidde. Alleen in de tweede beurt kwamen de bezoekers heel even aan de leiding. Eén puntje slechts, toen mokerde Marien Moreau zijn team vanop de servicelijn weer erop en erover.

Toen bracht Rousseaux echter Gertjan Claes in de ploeg. Garant voor extra stabiliteit in de verdediging en een opstoot van enthousiasme. Achteraf een gouden wissel, want de partij kantelde. Antwerpen moest op zijn beurt achtervolgen en werd telkens in moneytime opzijgezet.

‘De inbreng van Claes was belangrijk’, gaf Floris van Rekom toe, de Nederlander die de sinjoren in de vierde set weer even hoop gaf met een serie kanjers van opslagen. ‘We moeten echter geen excuses zoeken. We hebben het in de eerste plaats zélf weggegeven en dat is bijzonder zuur. Bij het begin van de derde set konden we niet doorduwen. Hadden we Roeselare daar onmiddellijk op achterstand gezet, dan hadden zij misschien het gevoel gekregen dat het er toch niet in zat voor hen. We hebben dat nagelaten, zodat zij moed vatten en het voor ons nog slecht is af gelopen.’

Wint Roeselare woensdag in eigen huis van Maaseik, dan ligt de kalender van de finale helemaal vast. ‘Een rare ploeg tegenwoordig’, waarschuwde Claes. ‘We zullen ze maar best niet onderschatten.’

Setstanden: 25-20, 25-20, 17-25, 21-25, 14-16