Wat vorige week al werd aangekondigd, is nu ook gebeurd: Hillary Clinton (67) heeft bevestigd dat ze volgend jaar zal deelnemen aan de Democratische voorverkiezingen voor de race naar het Witte Huis. De voormalige minister van Buitenlandse Zaken kwam met het nieuws in een videoboodschap.

Net voordat Clinton de videoboodschap op haar website zette, lekte een mail uit van haar staflid John Podesta, waarin die vroeg om Hilary financieel te steunen in haar gooi naar het presidentschap. Podesta maakte later ook bekend dat hij de voorzitter wordt van 'Hilary for America' zoals de campagne officieel genoemd wordt.

In 2008 kwam Clinton ook al eens op tijdens de primaries. Ze moest daarin echter de duimen leggen voor Barack Obama, die later ook de presidentsverkiezingen zou winnen tegen de Republikein John McCain.

Clinton woonde al in het Witte huis van 1993 tot 2001, toen haar man Bill president was. Nadien zetelde ze in de Senaat voor de staat New York. Van 2009 tot 2013 diende ze als minister van Buitenlandse Zaken onder Obama.

De voormalige first lady is voorlopig de enige kandidate aan Democratische kant. Bij de Republikeinen stelde senator Ted Cruz zich eerder al kandidaat, en ook Rand Paul verklaarde vorige week deel te zullen nemen. Die Paul opende vandaag trouwens al de aanval op Clinton door te stellen dat zij en haar man zich ‘altijd al boven de wet hebben gesteld’.