VIDEO. Ezekiel en Standard trappen Play-off 1 wijd open na zege tegen Anderlecht
Foto: Photo News

We krijgen een bijzonder spannende Play-off 1 zonder echte topfavoriet. Dat is nu wel duidelijk, na een 3-1 zege van Standard bij Anderlecht. Bij Standard was Ezekiel de grote man. De Nigeriaan was voor aftrap nog onzeker, maar scoorde wel tweemaal.

Voor aftrap hadden beide trainers een verrassing van formaat. Standard-trainer Riga vatte de wedstrijd aan met Imoh Ezekiel, die vooraf nochtans niet voldoende fit werd geacht. Bij Anderlecht werd er dan weer serieus geschoven in de defensie, Hasi zette met Chancel Mbemba op de rechtsback en Nuytinck-Rolando centraal drie centrale verdedigers naast Olivier Deschacht. Anthony Vanden Borre mocht dan weer opdraven als flankspeler.

Voor de wedstrijd werd even gevreesd voor nieuwe acties tegen Anderlecht-middenvelder Steven Defour, maar de Ultras van Standard hielden het deze keer wel braaf. Met vlagjes koos de Luikse aanhang ervoor de eigen ploeg aan te vuren. Carcela had de boodschap begrepen, en begon als bezeten aan de wedstrijd. Onhoudbaar voor de paars-witte defensie leek hij al na 2 minuten De Camargo te bedienen, maar de spits van Standard volleyde de bal maar net naast. Even daarvoor hield Proto Anderlecht nog recht op een poging van Carcela.

Het was slechts uitstel van executie, want na twintig minuten was daar toch de voorsprong voor Standard. Ezekiel toonde zich meteen belangrijk, na een voorzet van Bia die verlengd werd door De Camargo kon de Nigeriaanse huurling van de Rouches niet meer missen. Kort voor de rust leek Ezekiel een tweede maal te scoren, maar Proto hield Anderlcht nogmaals recht. Slechts 1-0 halfweg, maar het was duidelijk dat de paars-witte defensie uit een ander vaatje moest tappen in de tweede helft.

Hasi bracht dan ook wat meer beweging in het elftal met Conté en Tielemans. Rolando, die in de eerste helft goed wegkwam met een handsbal in de zestien, en Dendoncker moesten plaatsnemen op de bank. Anderlecht kwam wat beter in de wedstrijd, maar keek na een uur spelen toch tegen een dubbele achterstand aan. Het was opnieuw Ezekiel die Proto in twee tijden kon kloppen. Anderlecht zocht een snelle aansluitingstreffer, maar kreeg het deksel op de neus toen Bia nog geen drie minuten later de 3-0 scoorde na een knappe counter. Tielemans trapte de 3-1 nog knap in doel, maar verder dan die eerredder kwam Anderlecht niet meer.

Standard wint voor de derde keer dit seizoen van Anderlecht en zorgt zo mee voor een bijzonder spannende Play-off 1. De Rouches naderen tot op twee punten van Anderlecht, Club Brugge blijft leider.

Opmerkelijk:

De supporters van Standard bleven (gelukkig) veel braver dan de vorige wedstrijd tegen Anderlecht. Telkens Defour aan de bal kwam, was er natuurlijk wel een fluitconcert en bij corners werd er vanalles gegooid naar de middenvelder, maar de vijandige sfeer was - mede door de overwinning - toch heel wat minder.

Belangrijkste fases:

2’ - Standard is uitstekend aan de match begonnen. Deze keer dropt Carcela een voorzet perfect tot bij De Camargo. De Braziliaanse-Belg controleert het leer met de borst en pakt uit met een volley. Zijn poging gaat maar enkele centimeters naast. Anderlecht is al twee keer met de schrik vrijgekomen!

7’ - Wat een amusante openingsfase krijgen we hier op Sclessin te zien. De corner van Defour wordt door Nuytinck naar doel gekopt, maar de Nederlander mikt net te hoog.

21’ - GOAL - Daar is de 1-0 van Imoh Ezekiel en het doelpunt mag er meer dan zijn! Bia met een schitterende center naar de tweede paal, De Camargo legt de bal met het hoofd panklaar voor Ezekiel en zo’n kans laat de aanvaller niet liggen.

40’ - Anderlecht reageert wel heel passief op een standaardsituatie en Ezekiel trapt vanuit een heel scherpe hoek naar doel. Opnieuw is er een goede Proto met een prima voetreflex nodig.

58’ - GOAL - Het begrip doelpunt heeft een naam bij Standard en die naam is Imoh Ezekiel! De aanvaller heeft deze keer twee pogingen nodig om Proto te kloppen, maar dat zal hem een worst wezen. Standard op een veilige 2-0 voorsprong?

62’ - GOAL - De kelk moet leeg tot op de bodem voor Anderlecht. Deze keer is het Mujangi Bia die een knappe counter van Standard heel goed afwerkt. Sclessin ontploft!

71’ - GOAL - Een corner van Defour wordt door Thuram met 2 vuisten weggewerkt, maar na enkele tussenstations komt de bal voor de voeten van Tielemans. De invaller haalt uit met zijn rechter en geeft de Franse goalie geen kans.