Manchester United heeft de ‘bragging rights’ in Manchester na een duidelijke 4-2 overwinning tegen Manchester City in de Manchester Derby. De ploeg van Vincent Kompany kwam nochtans vroeg op voorsprong in Old Trafford, maar slikte alsnog vier goals.

De derby tussen United en City stond voor het eerst sinds lang niet in het teken van de titelstrijd, maar ging ditmaal over de strijd om de derde plaats en het daarbij horende rechtstreekse ticket voor de poulefase van de Champions League. Manchester United boekte vijf opeenvolgende overwinningen en stond vooraf één puntje boven City op plaats drie.

Die krappe voorsprong leek al na 8 minuten ongedaan gemaakt door Sergio Agüero. Na slecht verdedigen (niet voor het laatst in deze derby) kon die volledig ongedekt een passje van Silva in doel trappen. Vijf verdedigers van United waren veel te statisch, dankzij een slapende Phil Jones kon Aguero onside binnentrappen. City vroeg op rozen, maar met een gelukje kwam United - tot dan onzichtbaar - op gelijke hoogte. Een voorzet vanop links kwam via de rug van de tackelende Clichy in de voeten van Young, die met een pirouette de 1-1 binnen kon knallen.

Diezelfde Young vond een tiental minuten later Fellaini aan de tweede paal, de Rode Duivel kon helemaal ongedekt en in de rug van Clichy de bal binnenbuffelen. Opnieuw slecht verdedigd, toch opvallend in een onvervalste Engelse topper. Kompany ontsnapte nog voor de rust aan een rode kaart, na een drieste tackle op Daley Blind langs de zijlijn. Bij het inzetten van die tackle liep de geelgeboekte Kompany een spierblessure op, de aanvoerder van City kwam na de pauze niet meer in actie en werd vervangen door Mangala.

In de tweede helft was het al Manchester United dat de klok sloeg. Na 67 minuten kon Juan Mata vanuit buitenspel op doelman Hart af, de kleine Spanjaard miste niet en schoof de 3-1 tussen de benen van de doelman tegen de touwen. Met nog een kwartier op de klok bezegelde verdediger Chris Smalling het lot van Manchester City, op een vrije trap van Ashley Young kopte Smalling de 4-1 binnen. De verdediger stond wel degelijk onside, na kinderlijk verdedigen van Mangala. De 4-2 van Agüero in de toegevoegde tijd was een magere troost voor City, dat United een kloofje van vier punten ziet slaan.