Greg Van Avermaet: 'Ik was stikkapot'
Foto: Belga
Greg Van Avermaet kwam alweer dicht bij een klassieke zege, maar strandde op een derde plaats in Parijs-Roubaix na John Degenkolb en Zdenek Stybar. 'Ik was stikkapot', stelde de BMC-renner na de finish.

Wielrennen op Sportwereld.be

'Ik zat mee aan het front (met Yves Lampaert, nvdr.) maar één keer Degenkolb erbij was, zat ik stikkapot. Ik kreeg op het laatste een klop en het was overleven tot aan de finish. Ik probeerde om Degenkolb af te houden, maar dat is niet zo simpel. Degenkolb is moeilijk te kloppen. En dan wilde Lampaert ook niet meer meewerken. Zo kon Stybar terugkeren en dan heb ik geprobeerd om het maximum eruit te halen', aldus Van Avermaet.

'Ik denk niet dat ik al ooit zo uitgeput ben geweest na een wedstrijd. Op elke kasseistrook moest ik hard werken om er bij te blijven. Ik heb afgezien en op het eind was het gewoon overleven tot aan de meet en proberen om er het maximum uit te halen. Ik kan leven met deze derde stek. Vorige week was ik na de Ronde ontgoocheld met die derde plaats, nu ben ik tevreden, dit was mijn beste Parijs-Roubaix ooit', was Van Avermaet dus toch tevreden.

De 27-jarige Kristoff pakte de winst in de Ronde van Vlaanderen, Degenkolb (26) in Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix. Beide renners zijn jonger dan Van Avermaet, die intussen 29 is. 'Ik heb daar ook aan gedacht toen ik op het podium stond', aldus de Waaslander. 'Ze gaan nog een aantal jaren meedraaien aan de top en hebben een snelle sprint. Dat zorgt er voor dat ze anders kunnen koersen, de sprint afwachten. Ik moet in de aanval gaan om te winnen, zij niet. Het wordt moeilijk voor mij om koersen te winnen, maar ik mag de moed niet laten zakken. Ze zijn allebei sterk dit jaar, maar elk seizoen is anders, elke wedstrijd ook, elk scenario van de wedstrijd en ik moet dat in gedachten houden. Ik onthoud dat ik dit seizoen alweer progressie heb gemaakt. Ik heb stappen vooruitgezet en nu eindig ik op het podium in Roubaix. Hopelijk kan ik ooit gewoon een klassieker winnen.'