John Degenkolb heeft een stoffige en zenuwslopende 113e editie van Parijs-Roubaix gewonnen. Na een ijzingwekkende finale won de Duitser een sprint met zeven renners op de piste van Roubaix. Zdenek Stybar bleef Greg Van Avermaet nipt voor en werd tweede. Voor Degenkolb is 2015 een droomjaar geworden. Hij schreef in maart ook al Milaan-Sanremo op zijn naam.

Wielrennen op Sportwereld.be

De start in Compiègne werd uitgesteld met 10 minuten. Omdat er gevreesd werd dat de stevige rugwind er voor zou zorgen dat de renners veel te vroeg de piste van Roubaix zouden opdraaien. Geen overbodige maatregel, zo bleek al snel. Het eerste wedstrijduur werd afgelegd aan een gemiddelde van  50km/u. Een moordend tempo en dus duurde het een hele poos vooraleer een vroege vlucht tot stand kwam.

Na een uurtje geraakten toch negen renners weg uit de wurggreep van het peloton. Daarbij drie Belgen: Sean De Bie (Lotto-Soudal), Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert) en Tim Declercq (Topsport Vlaanderen-Baloise). Een avontuur dat voor de laatste overblijvers tot aan Carrefour de l’Arbre zou duren.

Niet dat er tot voor Carrefour de l’Arbre niets te beleven viel in Parijs-Roubaix, in tegendeel! Al vanaf de tweede kasseistrook van de dag moest Trek Factory Racing het met twee man minder doen. Stijn Devolder en Gert Steegmans gaven op na een valpartij (bekijk de video hier ). Even later was er een incident aan een overweg. De slagbomen sloten zich voor de neus van het peloton, maar meer dan de helft van de renners doken onder de slagbomen (bekijk de video hier ).

Etixx-Quick Step was naar de ‘Hel van het Noorden’ afgezakt om oorlog te maken en trok tussen de stoffige kasseistroken het peloton in waaiers. Een select groepje van een dertigtal renners bleef over. Het sein voor Stijn Vandenbergh om er een flinke lap op te geven. De lange meesterknecht werd echter gecounterd door Bradley Wiggins, die door het wegvallen van Geraint Thomas volop het kopmanschap van Team Sky op zijn schouders nam.

Met Carrefour de l’Arbre in zicht bombardeerden de favorieten elkaar slag om slinger met demarrages: Van Avermaet, Boom en Vanmarcke: iedereen deelde wel een tik uit. Maar het was uiteindelijk de versnelling van Jürgen Roelandts waar het meeste snee op zat. De kopman van Lotto-Soudal begon solo aan Carrefour de l’Arbre. De andere toppers zagen echter het gevaar en reden de kloof tijdig dicht.

Van Avermaet en Lampaert forceren beslissende opening

In een zenuwslopende finale wisselden de winstkansen om de halve kilometer. Van Avermaet en Yves Lampaert forceerden de beslissende aanval, kregen vervolgens Degenkolb en Stybar mee en bij het opdraaien van de piste sloten ook Keukeleire, Boom en Elmiger aan.

Het publiek in de tribunes van de vélodrôme van Roubaix werd getrakteerd op een wervelende sprint met zeven. John Degenkolb was op papier veruit de snelste man vooraan en maakte zijn favorietenrol ook helemaal waar. John Beton Degenkolb gaf zijn zes concurrenten geen schijn van kans en spurtte oppermachtig naar de zege. Zdenek Stybar werd tweede, Greg Van Avermaet moest net zoals in de Ronde van Vlaanderen tevreden zijn met de derde plaats. Naast Van Avermaet haalden nog drie andere Belgen de top-tien. Jens Keukeleire, Yves Lampaert en Jens Debusschere.

Degenkolb: eerste Duitser sinds 1896

Voor John Degenkolb is de eindzege in Roubaix een fantastisch orgelpunt van een indrukwekkend voorjaar. Op 22 maart won de Duitser ook al Milaan-Sanremo. Vorige week werd hij zevende in de Ronde van Vlaanderen. Vorig jaar werd Degenkolb al eens tweede in Parijs-Roubaix. Hij won toen de spurt achter een ontsnapte Niki Terpstra. Degenkolb is nog maar de tweede Duitser die Parijs-Roubaix wint. Josef Fischer behaalde de zege in de allereerste editie van Parijs-Roubaix in 1896. 

Uitslag

1John Degenkolb (Dui, TGA) 5u49'51"
2 Zdenek Štybar (Tsj, EQS +0"
3 Greg Van Avermaet (Bel, BMC) +0"
4 Lars Boom (Ned, AST) +0"
5 Martin Elmiger (Zwi, IAM) +0"
6 Jens Keukeleire (Bel, OGE) +0"
7 Yves Lampaert (Bel, EQS) +7"
8 Luke Rowe (GBr, SKY) +28"
9 Jens Debusschere (Bel, LTS) +29"
10 Alexander Kristoff (Noo, KAT) +31"
11. Sep Vanmarcke (Bel, LNJ) +31"

Bekijk hier de volledige uitslag.

Herbeleef hier de 113e editie van Parijs-Roubaix fase per fase.