Veel rugwind, stof en een gevaarlijke olievlek in Parijs-Roubaix
Foto: PN
In Compiègne is de 113e editie van Parijs-Roubaix op gang geschoten. De start werd tien minuten later gegeven omdat het peloton zal genieten van meewind richting Roubaix. Het eerste wedstrijduur werd dan ook afgelegd aan een waanzinnig gemiddelde van 50km/u.

Wielrennen op Sportwereld.be

200 renners tekenden zondagochtend onder een stralend zonnetje present op het podium van startplaats Compiègne. Hen wacht een parcours van 253 kilometer waarvan 52,7 kilometer kasseien, volgens de organisatie telt deze editie 6.071.040 kasseien tegenover 5.900.000 vorig jaar.

Er is wind in de rug en daarom werd de start met tien minuten vertraagd omwille van televisie-rechten. Pas na 98,5 kilometer krijgen de renners de eerste kasseistrook voorgeschoteld. Vanaf dan mogen we ons aan een open koers verwachten met hopelijk een spetterende finale. De kasseien liggen er goed bereidbaar en kurkdroog bij. Het wordt dus een stoffige editie. Sporza-journalist Maarten Vangramberen tweette een foto van een olievlek op de kasseien van Carrefour de l'Arbre.

Uitkijken wordt het ook naar de prestaties van onze landgenoten Sep Vanmarcke, Jurgen Roelandts en Greg Van Avermaet. 'Ik ben wel blij dat er meewind is', aldus Van Avermaet vlak voor de start. 'Dat was ook het geval toen ik twee jaar geleden vierde werd. Als er tegenwind is heb je een meer gesloten koers, nu zal het meer open zijn, voor durvers. Ik ben niet zenuwachtig en kijk uit naar deze Roubaix. De conditie is nog goed en het vertrouwen om over de kasseien te rijden is er.'

Volg Parijs-Roubaix hier LIVE van start tot finish.