Chinese ongemanierde toeristen komen op zwarte lijst
Foto: AFP

De Chinese autoriteiten gaan een zwarte lijst opstellen van toeristen die zich slecht gedragen in het buitenland. Dat heeft het officiële Chinese staatspersagentschap zaterdag bericht.

De Chinese Nationale Toerisme Administratie gaat een databank aanleggen met toeristische probleemgevallen wiens naam aan de politie, douane en banken zal worden doorgespeeld.

De Chinese autoriteiten heeft het gemunt op toeristen die ‘zich asociaal gedragen op het openbaar vervoer, publieke en private eigendommen beschadigen, geen respect hebben voor de lokale gewoontes, historische exposities saboteren, zich inlaten met gokken en pornografische activiteiten’, somt het agentschap op.

Tot twee jaar op zwarte lijst

Chinezen kunnen twee jaar op de zwarte lijst blijven staan. Een verklaring voor het toegenomen wangedrag van Chinezen in het buitenland zou de toegenomen welvaart zijn van de afgelopen tien jaar waardoor de middenklasse zich buitenlandse reizen kan veroorloven.

Uit officiële cijfers blijkt dat de Chinezen het afgelopen jaar in totaal 100 miljoen reizen naar het buitenland hebben gemaakt, waartoe ook Hongkong, Macau en Taiwan worden gerekend.

In 2013 gaf de Administratie nog een gids voor goede manieren uit waarin Chinezen werden afgeraden om nog langer in het zwembad te plassen of reddingsvesten uit vliegtuigen te stelen.

Het Chinees toerisme naar het buitenland was in 2012 goed voor meer dan 96 miljard euro, waarmee ze de koploper zijn, voor de Duitsers en de Amerikanen, blijkt uit cijfers van de Wereldtoerismeorganisatie (WTO).