Vlaams-Nederlandse economische missie naar Ghana en Senegal
Vlaams minister-president Geert Bourgeois. Foto: BELGA

Vlaanderen en Nederland organiseren van 31 mei tot en met 5 juni een economische missie naar Ghana en Senegal. Flanders Investment and Trade (FIT), het investerings- en exportagentschap van de Vlaamse overheid, zal daarvoor samenwerken met zijn Nederlandse tegenhanger. Later dit jaar volgt nog een gezamenlijk handelsmissie waar ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois zal aan deelnemen.

Sinds enkele jaren werken Vlaanderen en Nederland nauwer samen op het vlak van buitenlandse handel. In 2013 trokken voormalig Vlaams minister-president Kris Peeters en zijn Nederlandse ambtsgenoot Mark Rutte al op gezamenlijke handelsmissie naar de Verenigde Staten.

Ook huidig minister-president Geert Bourgeois is overtuigd van de mogelijkheden van Vlaamse-Nederlandse samenwerking. In oktober 2014 sprak Bourgeois met Rutte af om een nieuwe gezamenlijke missie te organiseren in 2015.

Eind mei, begin juni komt er de gezamenlijke missie naar Ghana en Senegal. Minister-president Bourgeois: ‘FIT en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland slaan de handen in mekaar om deze missie tot een succes te maken voor zowel het Vlaamse als het Nederlandse bedrijfsleven. Zeker voor de maritieme sector en de baggerindustrie opent de samenwerking deuren.’

Nog meer plannen met Nederland

Bourgeois heeft nog meer plannen voor diplomatieke en economische samenwerking met Nederland. ‘We zijn buren en belangrijke handelspartners. In het buitenland versterkt een gezamenlijk optreden de kansen voor zowel Nederlandse als Vlaamse ondernemingen.’

Later dit jaar organiseren Nederland en Vlaanderen samen nog een economische missie waaraan ook minister-president Bourgeois zal deelnemen. De bestemming van die missie wordt later bekendgemaakt.

Maar eerst is er dus de eerste gezamenlijke operationele missie naar Ghana en Senegal. De keuze van het FIT voor twee Afrikaanse landen is ook geen toeval. Het agentschap werkt volop aan een strategie om Vlaamse ondernemers beter in contact te brengen met de groeimogelijkheden in Afrika.

Bourgeois: ‘Het opzet is om in landen met een zich ontwikkelende economie op zoek te gaan naar opportuniteiten voor Vlaamse bedrijven. Vandaag zijn al 48 bedrijven ingeschreven voor deze missie. Het gaat dan vooral over ondernemingen die actief zijn in sectoren zoals landbouw, transport/logistiek en infrastructuur. Het succes van dergelijke missies toont het groeiende belang van de Afrikaanse markt voor het Vlaamse bedrijfsleven. Zo organiseert FIT ook dit najaar nog een missie naar Ethiopië, Kenia en Rwanda.’