Volgens de Amerikaanse president Barack Obama is zijn gesprek met de Cubaanse leider Raul Castro 'eerlijk en vruchtbaar' geweest. 'We zijn in staat op een eerlijk manier over onze verschillen te praten', zo klonk het na afloop van het onderhoud, dat ongeveer een uur heeft geduurd.

'We hebben zeer verschillende opvattingen over hoe de samenleving georganiseerd moet worden', aldus de Amerikaanse president, die duidelijk maakte dat Washington zich ook in de toekomst zal blijven uitspreken over schendingen van mensenrechten in Cuba.

Obama benadrukte ook dat er snel een beslissing zal komen over een mogelijke schrapping van Cuba van de lijst met landen die het terrorisme ondersteunen. De president zal daarvoor eerst de aanbeveling van het ministerie van Buitenlandse Zaken onder de loep nemen. Volgens het Witte Huis kan de beslissing er al binnen enkele dagen komen.

Obama en Castro hadden elkaar ontmoet in de marge van de top van de Amerikaanse landen in Panama. Ze hadden het tijdens hun gesprek onder meer over de geplande heropening van de ambassades. De twee landen willen ook zo snel mogelijk een oplossing vinden voor de nog openstaande vragen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig