Leiders Egyptische Moslimbroeders ter dood veroordeeld
Mohammed Badie Foto: EPA

Veertien leiders van de Moslimbroederschap zijn zaterdag in Egypte ter dood veroordeeld. Onder hen het hoofd van de verboden organisatie, Mohammed Badie.

De zaak gaat terug naar een van de gewelddadige rellen op meerdere plaatsen in Egypte in 2013, nadat de politie een bloedbad had aangericht bij het opruimen van twee islamistische protestkampen in de hoofdstad Caïro. De rechter achtte de mannen schuldig aan het aanzetten tot rellen en chaos.

Naast de veertien terdoodveroordelingen gaf de rechtbank aan 37 andere beschuldigden een levenslange celstraf. De veroordeelden kunnen wel nog in beroep gaan.

De 71-jarige Badie werd verdacht van verschillende misdaden. In een andere zaak kreeg hij in februari al eens levenslang.

In de zomer van 2013 heeft het leger de verkozen president Mohammed Morsi van de Moslimbroederschap afgezet na massaal protest tegen zijn bewind. Sinds die afzetting zijn ettelijke honderden van zijn aanhangers en leden van zijn inmiddels buiten de wet gestelde beweging tijdens ongeziene massaprocessen ter dood veroordeeld.

De protesten van juli 2013 leidden uiteindelijk tot een legerputsch onder leiding van toenmalig generaal en huidig staatspresident Abdel Fattal al-Sisi.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in