Het Salone del Mobile in Milaan is één van de grootse beurzen ter wereld in zijn soort: het duurt zeven dagen, er komen meer dan 400 000 bezoekers uit meer dan 150 landen en in totaal worden er meer dan 1.200 heel verschillende evenementen georganiseerd. Het creatieve duo achter Baroness O. houdt ons een week lang op de hoogte van alle gebeurtenissen. Een week voor de start van de Design Week gingen zij alvast even langs bij een aantal ontwerpers die er hun ontwerpen voorstellen.

ATELIER BELGE

Met een meubelmaker als vader en een opleiding houtbewerking op zak, wist Deevie al vroeg dat hij ook zelf zijn eigen stukken wilde ontwerpen. Hij werd snel zelfstandige, eerst alleen onder de noemer EMZ Fermetti. In 2008 richtte hij Atelier Belge op, en een paar jaar later kwam Oskar - die eerst stage bij hem liep - het team versterken. Atelier Belge houdt zich vooral bezig met meubel en product design, en in Milaan gaan hun Loopholes met alle aandacht lopen.

Op hun stand in A Belgian Village – de plek in de wijk Lambrate waar heel wat Belgische merken dit jaar samenhokken – zorgen zij voor een stukje groen: met de Loopholes, modulaire rekjes die je zelf kan aanpassen hoe je wil, gaan ze heuse verticale tuinen bouwen om een gezellige Vlaamse tuin te creëren. In het midden daarvan zal er een echte hot tub staan waarin bezoekers even kunnen bekomen van al dat designgeweld. Want naast werken, netwerken en connecties smeden, is Milaan toch ook vooral genieten. In A Belgian Village staan heel wat jonge Belgische ontwerpers naast elkaar, wat ervoor zorgt dat de sfeer direct goed zit.

Een stand hebben in Milaan is geen jaarlijkse must voor Atelier Belge, maar deze beurs krijgt toch voorrang op anderen: ‘Het is de perfecte plek om te tonen dat je bestaat, wat je doet en hoe je evolueert. Om je naam te verspreiden, moet je gewoon naar hier komen’.

Vorig jaar stonden ze ook al met het eerste prototype van hun rekjes op Ventura, maar een jaar later zijn ze volledig ontwikkeld en klaar voor verkoop: er is een webshop, de rekjes liggen in een aantal winkels, de verpakking krijgt zijn definitieve vorm… Hun verwachtingen van deze editie? ‘Hopelijk kunnen we een paar nieuwe contacten leggen zodat we ook wat buitenlandse verkooppunten voor onze producten kunnen vinden.’

Naar de website van Atelier Belge

 

NATHALIE DEWEZ

Nathalie Dewez heeft al een paar edities van de Design Week op de teller staan. Deze keer heeft ze geen eigen stand, maar haar laatste ontwerp - een lamp voor Ligne Roset - is wel te bekijken tijdens Confronting the Masters, de tentoonstelling van Belgium is Design die het tienjarig bestaan van de uitreiking van Designer van het Jaar viert. Alle tien ontwerpers, met naast Nathalie onder andere ook Marina Bautier, Bram Boo en Sylvain Willenz, worden hier samengebracht om hun nieuwste ontwerpen voor te stellen.

De editie van 2009 herinnert ze zich nog levendig. Onder de naam Atelier A1 deelde ze een studio met vijf andere ontwerpers en samen trokken ze toen naar Milaan. Ze maakten hun ontwerpen niet samen, maar hielpen elkaar door veel van ideeën en informatie uit te wisselen. In een galerijtje naast de showroom van meubelmerk Moroso trok hun stand redelijk wat bezoekers, wat al snel voor een heel grote boom zorgde.

Het is dit jaar dus zeker niet de eerste keer dat er iets van Nathalie te zien is op de beurs, maar misschien wel de eerste keer dat ze er zelf niet bij zal zijn. ‘Sinds 2002 ben ik al elk jaar opnieuw naar Milaan getrokken. Zeker als beginnend ontwerper is het echt de moeite om de trip te maken. Hier komen zo veel mensen samen en dat zorgt ervoor dat dit de perfecte plek is om snel enkele heel goede contacten te leggen. Normaal gezien zou ik ook dit jaar opnieuw gaan, maar het is zo druk dat ik niet weet of dat wel zal lukken.’

Na al die jaren heeft ze nu naar eigen zeggen ook de luxe om niet meer te moeten gaan. De contacten zijn er ondertussen en kunnen ook verzilverd worden zonder elkaar in het echt te moeten zien. Daarnaast vindt ze ook dat de beurs zelf veranderd is, niet het minst door de groei van het internet. ‘Alles is nu zo goed als onmiddellijk te zien op web, terwijl je vroeger echt naar ginder moest als je de nieuwste producten wilde ontdekken.’

Naar de website van Nathalie Dewez

 

BEN STORMS

Ben rijdt zelf met zijn camionette naar Milaan. Hij weet nog maar acht weken dat zijn stukken er zullen staan, dus heel veel tijd om zich voor te bereiden was er niet. Tijdens Materials. A Matter of Perception toont hij tafel In Vein en salontafel In Hale. Op deze tentoonstelling tonen designers, architecten en merken hoe bepalend de materiaalkeuze kan zijn voor het uiteindelijke ontwerp.

De expo huist in het prestigieuze, barokke Palazzo Litta in het centrum van de stad, een statig gebouw dat volgens Ben perfect past bij de meubels die hij meeneemt. ‘Mijn stukken balanceren zo wat op de rand tussen meubel en sculptuur. Ik gebruik redelijk opvallende materialen zoals marmer, messing en spiegel en daar hangt ook een bepaalde stijl aan vast.’

Het is niet de eerste keer dat hij hier staat, en hij kiest deze keer dan ook bewust voor de meer exclusieve ontwerpen uit zijn oeuvre. Na een aantal beurzen gedaan te hebben, merkt hij dat de verkoop elke keer stijgt en hij kijkt nu dan ook vooral uit naar geïnteresseerde galerijen uit het buitenland.

Milaan is voor Storms toch vooral contacten leggen: ‘Ik ben meestal zelf in de buurt van mijn meubels te vinden om mensen meer te vertellen over wat ze zien. Vaak vinden ze het heel boeiend om te horen waarom ik net die materialen gebruik of hoe de stukken geproduceerd worden.’

Over die keuzes denkt hij vaak goed na. De ouders van Storms runnen een bedrijf dat natuursteen en recuperatiematerialen verhandelt, dus de liefde voor natuurlijke materialen komt niet van ver. Voor hij aan de opleiding meubelontwerp begon, had hij een diploma Kunstgeschiedenis op zak en had hij ook wat handenwerk achter de rug als steenkapper en houtbewerker. Al die invloeden en ervaringen spelen nu een rol in zijn organische ontwerpen, waarin innovatie en ambacht samenkomen.

Naar de website van Ben Storms