Mechelaar leent zijn zoontje uit aan Duitse pedofiel
Foto: imageglobe
Een Mechelaar zit al een maand in de cel omdat hij zijn eigen 11-jarige zoontje op het internet aanbood aan pedofielen. Dat raakte nu bekend omdat het Duitse gerecht onlangs een 22-jarige ‘klant’ kon oppakken. Er wordt onderzocht of er nog daders zijn.

De 45-jarige vader uit Mechelen bood zijn zoon aan op het zogenaamde ‘darknet’, een verborgen stuk van het internet waar misdadigers ongecontroleerd met elkaar kunnen praten. Hij legde er contact met een 22-jarige pedofiel uit het Duitse Hamelen. Die man kwam op 1 maart naar Mechelen. ‘Hij heeft daar de jongen misbruikt, met het medeweten én de medewerking van de vader van het slachtoffertje’, zegt Thomas Klinge van het Duitse parket in Hannover.

Het was de Australische politie die het misbruik via het internet op het spoor kwam. De vader zou beelden van het misbruik op het internet aangeboden hebben aan andere pedofielen. Een Australische agent kon achterhalen dat de beelden in België gemaakt werden. Hij bracht ons land op de hoogte.

De Mechelaar werd op 3 maart opgepakt en door de onderzoeksrechter aangehouden. ‘Zijn aanhouding is ondertussen al verlengd’, zegt Lieselotte Claessens van het Mechelse parket. ‘Hij wordt verdacht van het misbruik van zijn kind, en van het uitlenen van zijn zoon aan derden. Wij hebben op onze beurt de Duitse politie ingelicht.’

Bekentenissen

Er vertrok onder meer een rogatoire commissie naar Duitsland. Ook het Duitse onderzoek boekte resultaat. Vorige week, op donderdag 2 april, werd de man uit Hamelen opgepakt. Hij zou bekentenissen hebben afgelegd.

‘Of de Duitse verdachte geld betaalde aan de Mechelse vader, wordt nog onderzocht’, zegt Klinge. ‘Uit het onderzoek zal nog moeten blijken of er nog meer daders zich aan het kind hebben vergrepen.’

De Duitser wordt niet aan ons land uitgeleverd, maar hij zal in zijn eigen land berecht worden. Hij riskeert er tot 15 jaar cel. De Mechelaar zal in ons land voor de rechter verschijnen.

Operatie Koala

Het is niet de eerste keer dat de Australische politie een pedofiel in ons land ontmaskert. In 2006 ontdekten Australische speurders een grootschalige collectie kinderporno. Op één van de beelden konden de Austra­liërs de kinderen van een Bruggeling identificeren. De man kreeg 10 jaar cel.

Tijdens het daaropvolgende onderzoek, dat de codenaam ‘Operatie Koala’ kreeg, werden wereldwijd 2.500 pedofielen geïdentificeerd.