NSZ: ‘Leeggoed terugbrengen bij handelaars is onhaalbaar’
Foto: pn

De plannen van de Vlaamse regering voor de invoering van statiegeld op drankblikjes, plastic flessen en mogelijk ook ­glazen flessen veroorzaken ongerustheid bij het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen. ‘Kleine handelaars hebben de opslagruimte niet voor al dat leeggoed en ze kunnen de extra personeelskosten niet aan’, klinkt het.

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) bestelde een studie om de impact van de invoering van statiegeld na te gaan. Er wordt gedacht aan een bedrag tussen de 0,10 en 0,50 euro per blikje of fles. Het systeem zou de berg zwerfafval langs onze wegen jaarlijks met bijna 5.600 ton kunnen doen verminderen.

Het NSZ is geen voorstander van de invoering van het statiegeld omdat dat voor kleinhandelszaken heel moeilijk te implementeren is. ‘Het zou hen heel wat tijd, administratie en centen kosten en bovendien beschikken buurtwinkels en superettes niet over de nodige infrastructuur om flessen en blikjes te stockeren’, klinkt het.

‘Statiegeldmachines enkel op openbare plaatsen’

Om de lege blikjes en flessen te recupereren zouden 4.438 statiegeldmachines nodig zijn. Het NSZ wil dat die enkel op openbare plaatsen en eventueel containerparken komen om de handelaars niet op te zadelen met extra kosten. ‘We willen nog overwegen om de extra rompslomp van het aanrekenen en het doorstorten van het statiegeld bij de aankoop toe te staan. Maar het terugbrengen van het leeggoed bij de handelaar is simpelweg onhaalbaar.’

Volgens het NSZ riskeert België door de invoering van statiegeld ook een concurrentienadeel met Frankrijk. ‘Dranken zijn er nu al goedkoper, en door het statiegeld zou het nog voordeliger worden om als Belg net over de Franse grens allerlei dranken aan te kopen.’