Er zijn nieuwe beelden opgedoken van de blanke politieman die een vluchtende Afro-Amerikaan in de rug heeft geschoten. De beelden van een dashcam brengen de momenten voor de dodelijke schietpartij in beeld.

De politie van South Carolina heeft donderdag de beelden vrijgegeven van de dashcam in de wagen van Michael Slager. Daarop is te zien hoe Slager net voor de fatale schietpartij Walter Scott met zijn wagen aan de kant zet. Nadat Slager de papieren van Scott had gevraagd, loopt de agent terug naar de politieauto. Scott zet het vervolgens op een lopen en Slager zet de achtervolging in. Het dodelijke schietincident is niet te zien op deze nieuwe beelden.

Slager al eerder beschuldigd van buitensporig geweld tegen zwarte man

In 2013 werd Slager samen met een collega opgeroepen voor een inbraak in North Charleston. Het vrouwelijke slachtoffer leidde de agenten daarop naar het huis van de vermoedelijke dader, maar daar verscheen een man aan de deur die niets met de inbraak te maken had.

De vrouw probeerde de agenten daarop duidelijk te maken dat die man niet de gezochte inbreker was. Toch kwam het tot een licht handgemeen, waarna Slager zijn stroomstootwapen gebruikte. Dat blijkt uit de verklaringen van een ooggetuige en van de betrokkene, die later een klacht indiende. De agent zou de man zonder duidelijke reden een elektrische schok hebben toegediend en hem hebben geslagen. De andere agent verklaarde evenwel dat Slager zijn taser moest inzetten om de situatie onder controle te houden.

Een video waarop te zien is hoe Slager verschillende kogels afvuurt naar de weglopende Walter Scott, heeft in de VS voor heel wat verontwaardiging gezorgd. De agent, die zich beroept op zelfverdediging, moet wellicht vrijdag voor de rechter verschijnen. De neergeschoten Scott zal zaterdag worden begraven.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig