Hoe de Vlaamse Bouwmeester de kust wil redden in 2100
Foto: Photo News

De Noordzee dreigt door de klimaatverandering tegen 2100 meer dan een meter te stijgen. Om het kustlandschap te beschermen, moeten drastische keuzes worden gemaakt. Alle gemeenten ten westen van Oostende opgeven en volledig laten overstromen, is alvast een mogelijkheid.

De bewoners van Nieuwpoort en De Panne kunnen tegen het einde van de eeuw beter een nieuw verblijf elders in Vlaanderen zoeken. Hun huis zou weleens onder water komen te staan. Als het van de auteurs van de studie ‘Metropolitaan Kustlandschap 2100’ afhangt, behoort het alvast tot de mogelijkheden. Wie in Oostende of Knokke woont, mag dan weer op beide oren slapen.

De studie kwam tot stand door een samenwerking van het team van de Vlaamse Bouwmeester met de departementen Ruimte en Openbare Werken en de Afdeling Maritieme Dienstverlening van de Vlaamse overheid. Ze onderzoekt wat er met de Belgische Kust moet gebeuren om ze te beschermen tegen een zeespiegelstijging van een meter tegen 2100, als gevolg van de klimaatverandering. Het onderzoek heeft daarvoor vier plannen uitgewerkt.

In het meest opmerkelijke scenario stellen zij dat de hele kustzone ten westen van Oostende beter aan de natuur wordt overgelaten, om de zeespiegelstijging op te vangen. Dat gebied kan dan gebruikt worden als overstromingsgebied.

Concreet zou bij stormweer het oprukkende water eerst de duinen wegspoelen en daarna de zeedijken doorbreken. De E40 tussen Oostende en de Franse grens zou dan tijdelijk een nieuwe barrière vormen met de achterliggende polders, zodat de verschillende gemeenten nog beperkt bereikbaar blijven. Op lange termijn is het de bedoeling dat ook de snelweg het bij uitzonderlijk noodweer kan begeven, waarna de volledige IJzervlakte blank komt te staan.

Filosofie? Het westen teruggeven aan de natuur en het oosten uitbouwen en economisch laten renderen met een cruciale rol voor Oostende. 

Lees meer over de plannen voor de Kust in onze ochtendkrant

Wat vindt u van het idee om de kustzone ten westen van Oostende aan de natuur over te laten? Reageer via de knop linksboven.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig