Getest en goedgekeurd: de vegetarische balletjes van Ikea
Foto: Melanie Neville
Ikea speelt in op de stijgende vraag naar gezondere voeding en breidt zijn voedingsaanbod uit met veggieballetjes. Wie dacht een flauwe afgeleide te krijgen van de populaire köttbullar komt bedrogen uit.

De Zweedse meubelketen verkoopt elk jaar een miljard Zweedse balletjes in 46 landen, maar had nog geen waardig vegetarisch alternatief. De grönsaksbullar, Zweeds voor 'groenteballetjes', moeten niet alleen die leegte invullen, ze spelen ook in op de huidige trends en vraag naar gezondere en duurzamere voeding.

Ikea gebruikte de vegetarische broertjes van de köttbullar dan ook als amuse om de verruiming van zijn aanbod aan te kondigen: binnenkort kan u ook bij andere gerechten kiezen voor een gezondere en goedkopere optie. Wie geen fan is van softijs, kan binnenkort kiezen voor frozen yoghurt. Wie softdrinks links wil laten liggen, heeft een minder calorierijke variant.

 

WAT VONDEN WIJ?

Laten we eerlijk zijn: echt hip is een bord vol balletjes in Zweedse kerstsaus niet meteen. Hoe anders werd de introductie van het lightweight broertje aangepakt: een productstyling die doet denken aan Balls and Glory, een gerecht dat niet zou misstaan in een hipsterbistro, de bijna tastbare aanwezigheid van het concept 'duurzaamheid'. Ikea wil duidelijk af van zijn ietwat bestofte keukenimago.

De veggieballetjes worden in elk land op dezelfde manier bereid, maar verwerkt in een ander gerecht. In België serveert Ikea de grönsaksbullar met een salade van mango en kikkererwten met curry, frisse Griekse yoghurt en groentecouscous. Geen roomsaus, geen lingonberrysaus, geen frietjes voor vegetariërs. In plaats daarvan wel verrassend lekkere falafel op zijn Zweeds.

Al is dat misschien niet de meest correcte beschrijving voor de grönsaksbullar, want echt Zweeds leek het gerecht niet meteen. Maar laat dat onze enige kritische noot zijn, want de grönsaksbullar smaakten absoluut naar meer. De groentenballetjes waren lekker chunky en de couscous goed afgekruid, maar het was de kikkererwtensalade die echt scoorde. Wat ons betreft: een perfect zomers alternatief voor de oudere wintervariant.

PRAKTISCH

De veggieballetjes zijn vanaf woensdag 8 april verkrijgbaar in elke Ikea-vestiging en kosten vier euro (voor het minimum van tien balletjes). De trouwe fans van Ikea's keuken weten dat dat bijna een euro minder is dan hun oudere broertje.