Vlaanderen wil toch een nieuwe Bouwmeester
Peter Swinnen was Vlaams bouwmeester van 2010 tot begin 2015. Foto: Jimmy Kets

De Vlaamse regering komt terug op haar voornemen om de functie van Vlaamse Bouwmeester af te schaffen. De nieuwe Bouwmeester zal zich wel iets meer moeten schikken naar de overheid en de bouwsector, zo staat te lezen in een regeringsdocument.

Na een uitgebreide bevraging van alle spelers in de bouwwereld komt de Vlaamse regering op haar stappen terug: de Vlaamse Bouwmeester blijft en hij behoudt zijn onafhankelijkheid, al wordt er toch een beetje geknibbeld aan zijn vrijheid.

Bij het begin van de regeer­periode besliste de regering onder luid protest om de Bouwmeester te vervangen door een groep experts. Dat laatste orgaan zal er ook komen, maar zal ten dienste staan van de Bouwmeester. De experten zullen een paar keer per jaar samenkomen om advies te geven, zo is op te maken uit een intern regeringsdocument. Daarnaast zijn de experten beschikbaar als klankbord.

Maar de Vlaamse regering heeft ook geluisterd naar de bouwsector, die kritiek had op de toekenning van opdrachten. Op vraag van de bouwers wordt de Bouwmeester eerder een manager dan een beslisser of theoreticus. Bij publieke gebouwen moet hij ook expliciet de prijs-kwaliteitsverhouding laten gelden. De Vlaamse Bouwmeester valt niet onder de bevoegdheid van de minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V), maar rechtstreeks onder minister-president Geert Bourgeois (N-VA).

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in