Een Amerikaanse politieagent is aangeklaagd voor moord, nadat hij een ongewapende zwarte man neerschoot in de Amerikaanse staat South Carolina. Op beelden is te zien hoe de man wegloopt en de agent acht schoten op hem afvuurt. De man werd ondertussen ook ontslagen

De feiten dateren van afgelopen zaterdag toen de 50-jarige Walter Scott werd gestopt tijdens een verkeerscontrole. De politieagent, Michael T. S., vroeg Scott om zich naar de kant van de rijbaan te begeven omdat het achterlicht van zijn Mercedes kapot was. Volgens de 33-jarige politieagent had de chauffeur zijn taser gestolen en dreigde hij ermee om de agent te verwonden.

Na een handgemeen, waarbij er iets op de grond viel - volgens de agent zijn taser, vluchtte Scott ongewapend weg en is op een video te zien hoe de politieagent hem acht keer in de rug schiet. Vlak na de schietpartij is te horen hoe de agent het incident rapporteert via de radio: ‘Schoten gelost. Verdachte is neergeschoten. Hij stal mijn taser.’

Op de video, die gemaakt werd door een ooggetuige en werd vrijgegeven door New York Times, is te zien hoe de agent na die mededeling terugloopt naar de plaats van het handgemeen met Scott, iets oppakt, naar de neergeschoten man loopt en het voorwerp bij zijn lichaam neerlegt. De man overleed aan zijn verwondingen.

‘Als je in fout bent, ben je in fout’

Op een persconferentie maakte de burgemeester van North Carleston, Keith Summey, bekend dat verder onderzoek nodig is, maar dat Michael T. S. wordt aangeklaagd wegens moord. ‘Als je in fout bent, ben je in fout. Als je een slechte beslissing maakt, kan het me niet schelen of je een agent bent of jan met de pet: dan moet je leven met de beslissing’, zei Summey. Later woensdag maakte hij dan het ontslag van de agent bekend. 

Niet eerste geweld van blanke agenten tegen zwarten

Het incident komt op een moment dat in de Verenigde Staten hevig wordt gediscussieerd over het geweld van blanke agenten tegen zwarte, vaak ongewapende Amerikanen. De discussie werd aangewakkerd nadat vorige zomer een ongewapende zwarte tiener in Ferguson werd doodgeschoten. Het incident leidde in het hele land tot protesten en rellen. 

Recent bleek overigens dat agenten in Ferguson jarenlang buitensporig veel geweld hebben gebruikt tegen Afro-Amerikanen. Als gevolg daarvan stapten onder meer de chef van de politie en de stadsmanager van Ferguson op.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig