Do Button: één smartphoneknop, eindeloze mogelijkheden
Foto: mvdv
If This Then That. Met deze simpele ‘voorwaardelijke formule’ kan je via de geniale website (en app) IFTTT eindeloos veel digitale acties initiëren of automatiseren. ‘Als het donker wordt, doe dan het licht aan’, bijvoorbeeld. Of: ‘Is de match voorbij, mail me dan de eindstand’. De nieuwe Do Button van IFTTT gaat nog een stap verder en concentreert je favoriete acties in één knop op je homescreen.

Een geautomatiseerde handeling wordt in het IFTTT-jargon een ‘recept’ genoemd. Via de website of de IF-app klik je heel eenvoudig zelf een handig recept bij elkaar of leen je gewoon een van de talloze kant-en-klare ‘programmeersels’ die door de community zijn ontwikkeld. Van Philips Hue-lampen die blauw kleuren als er regen op komst is, tot nieuwe Twitter-volgelingen die een geautomatiseerde LinkedIn-uitnodiging van je ontvangen: haast niets is onmogelijk met IFTTT.

Handige toepassingen

Veel recepten, zoals de genoemde voorbeelden, zijn op de achtergrond constant actief. Je schakelt ze één keer in, en klaar is Kees. Maar er zijn ook recepten denkbaar die je slechts af en toe nodig hebt en die je dus handmatig wil activeren. Dit brengt ons bij de nieuwe Do Button. Moest je voorheen steeds in de IF-app duiken, nu kan je je favoriete recepten als een klikklare knop op het homescreen van je smartphone of tablet pinnen. Of toch bijna, want eigenlijk gaat het om een app met (op het hoofdscherm van die app) directe toegang tot je drie favoriete recepten.

Afsluiten doen we met enkele handige toepassingen voor Do Button: stuur je geliefde een Gmail-bericht met je huidige locatie als je onderweg naar huis bent; zet de Nest-thermostaat op 20 graden; start een video-opname op je bewakingscamera; blokkeer het volgende uur in de agenda met de woorden ‘in meeting’, stuur iemand een DM (direct message) via Twitter met een voorgeprogrammeerde boodschap, enzovoort, …

Do Button van IFTTT is gratis beschikbaar voor zowel iOS als Android.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig