Oudste vrouw (110) van het land overleden
Anna De Guchtenaere Foto: fvv

Anna De Guchtenaere, de oudste inwoner van het land, is maandagavond in Zwijnaarde overleden. Dat bevestigt het woonzorgcentrum waar ze verbleef.

Anna de Guchtenaere werd op 10 april 1904 geboren in Ledeberg en verbleef in het woonzorgcentrum Zonnebloem in Zwijnaarde. 'Normaal zouden we Anna vrijdag bezoeken voor haar verjaardag, want ik weet van voorgaande jaren dat ze genoot van dat moment', zegt de Gentse schepen van Burgerzaken Sofie Bracke (Open VLD). Zij herinnert de supereeuwelinge als iemand met een positieve ingesteldheid. 'Ze was heel vrolijk en zachtaardig.'

De supereeuwelinge werd vorig jaar voor haar 110de verjaardag ook gehuldigd door het Gentse schepencollege. Toen vertelde haar hoofdverpleger dat ze het kon doen met slechts één pilletje per dag. Ook praatte De Guchtenaere nog regelmatig Engels, omdat haar ouders tijdens de eerste wereldoorlog naar Groot-Brittannië vluchtten.

De vrouw studeerde aan het conservatorium en begeleidde als violiste stomme films in het Gentse, na de opkomst van de geluidsband werkte ze als secretaresse. Ze bracht een zoon en een dochter groot en kreeg vijf kleinkinderen en verschillende achterkleinkinderen.

Momenteel zijn er in Gent 52 eeuwelingen waarvan 4 mannen en 48 vrouwen. Als alles goed, gaat dan vieren dit jaar nog eens 23
Gentenaars hun honderdste verjaardag. De oudste Gentenaar is nu Fernande De Raeve (108), zij werd geboren op 3 december 1906.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig