Aartsbisschop Léonard herdenkt 'drama van abortuswet'
Aartsbisschop André-Joseph Léonard Foto: BELGA

Tijdens de hoogmis van Pasen in de Brusselse Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal heeft aartsbisschop André-Joseph Léonard kritiek geüit op de abortuswet die afgelopen vrijdag 25 jaar oud is. Léonard sprak over een “drama”, maar hij zei ook dat de katholieke kerk vrouwen die abortus plegen niet wil veroordelen.

In zijn homilie vroeg Léonard eerst aandacht voor het geweld tegen christenen in het Midden-Oosten. In onder meer Syrië en Irak worden christenen massaal verdreven, ontvoerd of vervolgd.

Kwetsbaar stadium

“Maar een ander drama moet vandaag herdacht worden. Eergisteren was het de 25ste verjaardag van de abortuswet in België”, zei Léonard. Volgens de aartsbisschop zijn er sinds 1990 minstens 300.000 kinderen geaborteerd.

“Het gaat uiteraard altijd om slachtoffers die zich niet eens konden verdedigen”, aldus Léonard. “We mogen nooit vergeten dat wij allemaal ooit dat kleine embryo, die foetus waren in de moederschoot. En we zijn enkel hier omdat we gerespecteerd werden toen we ons in dat kwetsbare stadium van ons leven bevonden”.

“Als christenen is het niet onze bedoeling de vrouwen te veroordelen die abortus meemaken, en nog minder diegenen onder hen die zelf het slachtoffer waren van hun omgeving. We willen alleen maar bevestigen dat wij tegelijkertijd het kostbare leven van het ongeboren kind én de waardigheid van iedere vrouw met een warm hart willen verdedigen, en dat we de organisaties steunen die vrouwen helpen om hun kind te houden, ook in heel moeilijke situaties”, zei het hoofd van de katholieke kerk in België.

Koning Boudewijn

Léonard bracht ook het verzet tegen de abortuswet van de toenmalige koning Boudewijn in herinnering. “Gelukkig is het ook de verjaardag van de profetische daad van koning Boudewijn, die de Belgen en de hele wereld voor altijd zal herinneren aan de ernst van abortus”, klonk het.

Mogelijk was dit de laatste Paasmis voor aartsbisschop Léonard. Volgende maand wordt hij 75 en moet hij zijn ontslag aanbieden als aartsbisschop. Hij zal wel moeten aanblijven tot de Paus een opvolger aanduidt. De opvolging van Godfried Danneels, de voorganger van Léonard, duurde bijna twee jaar. Zelf liet Léonard duidelijk verstaan dat hij niet langer dan nodig wil aanblijven.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig