IN BEELD. Paus zegent uitgeregende pelgrims
De paus sprak de zegen uit vanop het balkon van de Sint-Pietersbasiliek Foto: REUTERS

Paus Franciscus heeft op de laatste dag van de vieringen in het Vaticaan de traditionele Paasmis geleid. Duizenden pelgrims trotseerden de stromende voor het Urbi & Orbi, ‘de zegen voor de stad (Rome) en voor de wereld’.

Daarin bad hij voor vrede in de crisis- en conflictgebieden van deze wereld en om verlichting voor de vervolgde christenen. ‘Van de Verrezen Heer smeken we de genade af om niet toe te geven aan de trots die geweld en oorlogen aanwakkert, maar de nederige kracht die tot vergeving en vrede leidt’, zei hij. ’De zegevierende Jezus vragen we het lijden van onze vele broeders en zusters te lenigen, die in Zijn naam worden vervolgd’, voegde de 78-jarige kerkvorst eraan toe.

Met het oog op het nucleair raamakkoord met Iran zei de paus dat hij hoopt dat ‘dit een definitieve stap is in de richting van een veilige en broederlijke wereld’. Hij verwees naar conflictgebieden als Syrië, Irak, Libië, Jemen en Oekraïne. Hij bad ook voor vrede in het Heilige Land. ‘Moge tussen Israëli’s en Palestijnen de cultuur van toenadering groeien en het vredesproces weer op gang gebracht worden’, zei hij.

Franciscus riep de gelovigen ook op tot wederzijds respect en nederigheid. Hij hekelde de houding om ‘tegen elke prijs zijn zin door te drijven, te wedijveren, zich te doen gelden’.

Bloemen

Voor de paasviering zijn 10.000 bloemen uit Nederland aangevoerd, vooral tulpen, narcissen en hyacinten. De paus dankte daar expliciet voor, zij het niet in het Nederlands.

Met het oog op het voorkomen van eventuele aanslagen worden 1.000 politieagenten en veiligheidsagenten op de been gebracht. Pelgrims en toeristen moeten controleposten passeren alvorens zij het Sint-Pietersplein kunnen betreden waar de paasviering plaatsvindt.

Doopsel

Zaterdag doopte de paus tijdens de paaswake in de Sint-Pietersbasiliek in Rome tien volwassenen en jongeren. De oudste dopeling was 67 jaar. Hij werd aan het altaar bijgestaan door 40 kardinalen, een 30-tal bisschoppen en zo’n 350 priesters. Tijdens de paaswake werd speciaal gebeden voor de vervolgde christenen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig