De door de Verenigde Staten geleide ‘War on Terror’, uitgeroepen daags na de aanslagen van 9/11, heeft op twaalf jaar tijd in drie landen - Irak, Afghanistan en Pakistan - minstens 1,3 miljoen doden geëist. Die inschatting is mogelijk zelfs aan de lage kant.

Dat schrijven medici van de organisaties Physicians for Social Responsibility (Nobelprijswinnaars in 1985), Physicians for Global Survival en International Physicians for the Prevention of Nuclear War in een vorige week gepubliceerd rapport, “Body Count: Casualty Figures after 10 years of the ‘War on Terror’“. Het rapport waarschuwt dat het dodental een lage schatting is - mogelijk ligt het aantal boven de twee miljoen - en herinnert eraan dat andere door de Oorlog tegen de Terreur getroffen landen (Jemen, Somalië, Libië, Syrië, ...) niet zijn onderzocht.

‘VS en massamedia hebben dodentol bewust onderschat’

De opstellers van het 101 bladzijden tellende rapport wijzen met de beschuldigende vinger naar de VS én naar de massamedia, die “bewust en in grote mate” de dodentol in de drie onderzochte landen hebben “onderschat”. Zijzelf baseren zich op cijfermateriaal van de VN, regeringen en ngo’s, aangevuld met eigen onderzoek.

Veruit de ergste van die oorlogen noemen de artsen de bezetting van Irak, waar het gerapporteerde aantal doden bewust laag werd gehouden onder meer “omdat alle legitimiteit voor die oorlog, ook binnen de VS zelf, ontbrak”. Aangezien de aangehaalde redenen voor de invasie (massavernietigingswapens, nvdr) heel snel vals bleken te zijn, “is overgeschakeld op ‘het bevrijden van het land uit een gewelddadige dictatuur’ en op ‘democratisering’ en ‘stabilisering’“ om de oorlog en de bezetting te rechtvaardigen.

Religieus gemotiveerd geweld

Volgens het rapport veroorzaakte de War of Terror ongeveer één miljoen doden in Irak (hoogste cijfer in de media: 110.000), meer dan 220.000 in Afghanistan en 80.000 in Pakistan. Eigenlijk is zelfs het cijfer 110.000 schrikwekkend genoeg, aldus de auteurs, maar nog net “draaglijk genoeg” en nog gemakkelijk uit te leggen, door het leeuwendeel van de doden toe te schrijven aan “religieus gemotiveerd geweld”.

Dat in de eerste drie jaar van de Irak-oorlog reeds 665.000 mensen waren gesneuveld (iets wat destijds reeds het gerenommeerde Britse vaktijdschrift The Lancet meldde, maar door onder anderen Tony Blair en George Bush werd weggelachen), wijst volgens de artsen “op een misdaad tegen de menselijkheid die grenst aan genocide”.

Beschietingen vanuit drones

In Pakistan vielen de meeste doden door beschietingen vanuit drones. De artsen storen zich vooral aan de methode om na een eerste beschieting te wachten tot mensen zijn samengetroept om hulp te bieden vooraleer een tweede beschieting te lanceren. Onder de slachtoffers zijn opvallend veel kinderen. Aangehaalde reden voor de drone-campagne in Pakistan is het “uitschakelen van ‘safe havens’ voor terroristen”. Afghanistan werd bezet om er “al-Qaida te verdrijven”.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in