‘Vlaamse regering zegt mensen: ‘Trek uw plan’’
Bjorn Rzoska Foto: BELGA

De Vlaamse oppositiepartijen zijn verre van opgetogen met de maatregelen in het begrotingsakkoord dat vrijdagochtend is voorgesteld. ‘Kil en inspiratieloos’, reageert Groen. ‘Opnieuw schuift de regering de factuur door naar gezinnen, verenigingen en gemeenten’, klinkt het bij SP.A, dat meer uitleg vraagt tijdens de paasvakantie.

Volgens Groen is de begrotingscontrole gewoon ‘meer van hetzelfde’. ‘Even kil en inspiratieloos als de begroting die de parlementsleden van N-VA, Open VLD en CD&V in december stemden’, zo reageert Groen-fractieleider Björn Rzoska. ‘De regering zegt de mensen eigenlijk gewoon: ‘Trek uw plan’.’

Niet alleen gaat de regering-Bourgeois volgens de groenen gewoon verder met ‘asociale besparingen’, ook vinden ze het veel te onduidelijk wat in het pakket ‘kleinere besparingsmaatregelen goed voor bijna 55 miljoen euro’ zit. Daarnaast springt ook het grote bedrag van 81 miljoen euro in het oog dat de verkoop van gebouwen en gronden moet opleveren, vindt Rzoska.

Uitleg tijdens paasvakantie

Ook SP.A reageert teleurgesteld. ‘De Vlaamse regering heeft de signalen vanuit het werkveld en de bevolking niet opgepikt. Na de ondoordachte besparingen op onder meer onderwijs en welzijn laat de regering nu misschien wel het fetisj van het evenwicht los, maar zet ze wel gewoon de ondoordachte maatregelen door’, reageert parlementslid Jan Bertels. ‘Opnieuw zijn het de gezinnen, verenigingen en gemeenten die opdraaien. Kijk naar de rioolfactuur en de afvalfactuur.’

De socialisten willen dat de regering, ondanks de paasvakantie, volgende week meer uitleg komt geven over akkoord. Ze hebben alvast gevraagd de bevoegde commissie samen te roepen tijdens het paasreces.