'Dit komt niet ten goede aan de middenklasse'
Wie de woning langdurig wil verhuren, heeft recht op lagere schenkingsrechten. Foto: Photo News

De Vlaamse regering verlaagt de tarieven voor schenkingsrechten op vastgoed. Het renoveren van die geschonken woningen of het verhuren ervan geeft recht op een extra korting. De overheid wil daarmee de bouwsector een impuls geven, en extra inkomsten binnenhalen. Oppositielid Bart Van Malderen (SP.A) spreekt van een vestzak-broekzakoperatie.

De maatregel is aangekondigd in het kader van de  Vlaamse begrotingscontrole. Bedoeling is dat ‘slapend patrimonium’, dat zijn ongebruikte panden, wel weer een bestemming krijgt. Het gaat dus niet over een schenking van geld om een woning aan te kopen, maar specifiek om een regeling voor het cadeau doen van woningen die al eigendom zijn van de schenker.

In de praktijk gebeurt dat nu nauwelijks. Enkel tussen (groot)ouders en (klein)kinderen komt het regelmatig voor. Als de schenking niet in die ‘rechte lijn’ gebeurt, dan kunnen de kosten oplopen tot 80 procent, waardoor het geen aantrekkelijke optie is.

Die schenking wordt door de aangepaste regeling aanzienlijk goedkoper. Het hoogste tarief wordt voortaan 40 procent. Dat geldt dan alleen voor woningen met een waarde van meer dan 450.000 euro, dat niet in rechte lijn is geschonken. Bij goedkopere woningen of schenkingen in rechte lijn is een lager tarief van toepassing. Als de ontvanger investeert in energiezuinige renovatie of het huis langdurig wil verhuren gaat de heffing ook nog verder omlaag.

Vlaams minister van Financiën Annemie Turtelboom (Open VLD) maakt zich sterk dat een aanpassing van de tarieven het aantal schenkingen zo sterk zal doen stijgen dat de Vlaamse overheid dit jaar op die manier toch meer geld zal binnenkrijgen. Ze rekent op in totaal tot 56 miljoen euro extra inkomsten, de helft meer dan tot dusver aangenomen.

'Niet voor middenklasse'

S.PA-politicus Bart Van Malderen meent echter dat het gaat om een vestzak-broekzakoperatie. 'Ik twijfel aan de budgettaire opbrengst. Binnen enkele jaren zul je hierdoor een daling van de successierechten zien,' zegt hij in een reactie aan De Standaard. Ook met de maatregel op zich heeft hij problemen. Hij wijst er op dat de daling van de schenkingskosten het sterkst is bij de grootste woningen. 'Dit komt niet ten goede aan de middenklasse, maar vooral aan wie een tweede villa te schenken heeft'.