Jean Paul Gaultier: ‘Niet genoeg mensen om alle kleding te kopen’
Foto: AP

De Franse modeontwerper Jean Paul Gaultier kondigde vorig jaar aan dat hij niet langer prêt-à-portercollecties zou uitbrengen, om zich volledig te kunnen focussen op couture. Aan persbureau AP vertelde de couturier wat hem tot die beslissing heeft gebracht.

‘Te veel kleren zijn moordend. Mode is veranderd tot een overwoekering van kleding. Acht collecties per seizoen, dat zijn er zestien op een jaar’, aldus de de 62-jarige modeontwerper die deze week zijn expo in thuisstad Parijs mocht verwelkomen.

‘Het systeem werkt niet. Er zijn niet genoeg mensen om alle kleding te kopen. We maken kleding die meteen voorbestemd is om nooit te worden gedragen.’

De beslissing om zijn prêt-à-portercollectie na 38 jaar op te doeken kwam er omdat de ontwerper het beu was om zich met de voortdurende merchandising, commercialisatie en marketing van het label bezig te houden.

‘Er zijn genoeg labels die erin slagen om goedkope en leuke kleding te brengen, zoals Zara, H&M en Uniqlo. Mensen kunnen zich mooi kleden zonder fortuinen te besteden. Waarom zouden ze dan dure kleding kopen?’

Dan steekt Gaultier liever al zijn energie in zijn winstgevende couturelijn, waar hij wel nog het verschil kan maken vindt hij. Een beslissing die recent ook werd gevolgd door het Nederlandse modeduo Viktor & Rolf.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in