Wet goedgekeurd: aanzetten tot anorexia kan in Frankrijk tot celstraf leiden
Mager model op de catwalk bij Lanvin Foto: reuters

Wie in Frankrijk betrapt wordt op het aanmoedigen tot extreem vermageren, riskeert voortaan een jaar celstraf en een boete van maximaal 10.000 euro. Dat is het gevolg van een nieuwe wet waarvoor het Frans parlement groen licht heeft gegeven, zo meldt het Franse persbureau AFP.

De nieuwe wet is vooral gericht tegen zogenoemde ‘pro-ana’ websites. Op zulke sites (‘pro-ana’ staat voor pro anorexia nervosa) bespreken mensen die aan de eetstoornis lijden wat hen zoal bezighoudt. Maar niet iedereen die erop actief is, geeft ook al toe dat zij (of hij) een probleem heeft. Op de sites worden bijvoorbeeld vaak trucs gedeeld om nog meer af te vallen, of wordt aangeraden vermageringsmiddelen te kopen.

De nieuwe regelgeving maakt het voor de Franse justitie mogelijk dit soort websites voortaan actief op te sporen, en te vervolgen als ze aanmoedigingen tot extreem vermageren niet meteen verwijderen.

Man achter de wet is de socialist Olivier Veran, arts van beroep. Hij diende eerder al een wetsvoorstel in om modellenbureaus die met superdunne modellen werken te verbieden. Het Franse ministerie van Volksgezondheid stond er volledig achter, en wilde meegaan in het plan om reclame met anorectische modellen strafbaar te maken. Maar een controlerende commissie stelde haar veto, omdat het ‘discriminatie in de hand zou werken’. Veran paste daarop zijn wetsvoorstel aan, tot de huidige vorm.

In Frankrijk lijden naar schatting 30.000 tot 40.000 mensen aan anorexia nervosa. Daarvan is negentig procent een vrouw.