Oekraïne krijgt tot zomer Russische gas
Foto: REUTERS

Het Russische energieconcern Gazprom en het Oekraïense Naftogaz hebben een technisch addendum bijgevoegd aan hun gascontract, waarmee het “winterpakket”, dat de bevoorrading tijdens de koude maanden moest garanderen, verlengd wordt tot eind juni.

Gazprom zal tot dan gas blijven leveren aan Oekraïne, dat zware schulden bij Rusland heeft wegens onbetaalde gasrekeningen.

Onder andere het prijszettingsmechanisme en betalingsregime zijn verlengd. De prijs van Gazprom-gas voor Oekraïense consumenten in het tweede kwartaal van dit jaar werd geschat op 248 dollar per duizend kubieke meter.

Het technische addendum moet de leveringsvoorwaarden reguleren tot een verdere overeenkomst bereikt kan worden. “Deze kortetermijnuitbreiding van het winterpakket moet de partijen extra tijd geven om een langeretermijnoplossing te bereiken”, aldus Naftogaz-CEO Andrej Koboljev.

Eind vorige maand hebben Oekraïne en Rusland in Brussel over de voorwaarden voor een langdurige gasbevoorrading onderhandeld. De volgende ronde is op 13 en 14 april in Berlijn gepland.