‘De Wever gaat zelfs nog een stap verder dan Dewinter’
Foto: BELGA
Advocaat Abderrahim Lahlali, die door het Antwerpse parket wil laten onderzoeken of de uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever racistisch waren, haalt donderdagochtend op Radio 1 hard uit naar de Antwerpse burgemeester. De manier waarop De Wever heeft gereageerd op de racismeklacht, is volgens Lahlali 'een aanval op de basisprincipes van de rechtstaat'.

‘Na een grondige analyse van alle uitspraken van Bart De Wever, ben ik tot de conclusie gekomen dat er aanzetten zijn tot racisme. De Wever gaat zelfs nog een stap verder dan Dewinter: die zet in zijn discours altijd moslims tegenover niet-moslims, allochtonen tegenover autochtonen. De Wever voegt daar nu een etnische component aan toe: Berberse allochtonen tegenover andere allochtonen,’ aldus Lahlali.

‘De vrijheid van meningsuiting is essentieel, maar die is beperkend. Het staat duidelijk in de wet dat een persoon met zijn uitspraken niet mag aanzetten tot haat, racisme en discriminatie. Welke wetenschappelijke bewijzen heeft De Wever trouwens voor zijn uitspraken? Hij haalt criminaliteitscijfers aan, maar bewijzen die waarom een Aziaat beter geïntegreerd is en minder problemen veroorzaakt dan een Berber?’

Het is weinig waarschijnlijk dat De Wever straks vervolgd wordt om wat hij heeft gezegd, maar mocht dat toch het geval zijn, dan zal hij zichzelf verantwoorden voor de rechter. ‘Dan zal ik Kamervoorzitter Siegfried Bracke zelf vragen om mijn parlementaire onschendbaarheid op te heffen. Als ik hiervoor word veroordeeld, waarom zou ik dan nog aan politiek doen?,’ zo klonkt het woensdag.

Onafhankelijke rechtsstaat

De Wever nam daarbij ook de advocaat achter de klacht, Abderrahim Lahlali, op de korrel. Lahalali is de advocaat achter een aantal opvallende dossiers en is CD&V-gemeenteraadslid in Ronse. 'Sta me toe om dat vanwege CD&V erg bedenkelijk te vinden', dixit De Wever. 'Door te zeggen dat hij zal stoppen met politiek als hij veroordeeld wordt, stelt hij de onafhankelijkheid van onze rechtsstaat in vraag', reageert Lahlali als door een wesp gestoken. Hij bestempelde de uitspraken van De Wever over hem ook als 'gratuit' en 'laag-bij-de-gronds'.

De passage van de advocaat in De Ochtend kon alvast op kritiek rekenen van enkele partijgenoten van De Wever. Volksvertegenwoordiger Annick De Ridder nam ook zijn partij CD&V op de korrel.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig