Slachtoffer wachtte met klacht omdat ze vreesde haar job te verliezen
Steve Stevaert Foto: Belga

Minister van Staat Steve Stevaert is door de Brusselse raadkamer verwezen naar de strafrechter in een verkrachtingszaak. Dat heeft de advocaat van het slachtoffer bevestigd aan De Standaard. Stevaert zelf zei niets af te weten van zijn doorverwijzing.

In alle discretie heeft een Brusselse onderzoeksrechter onderzocht of Steve Stevaert zich schuldig maakte aan verkrachting. De feiten vonden volgens het parket plaats in september 2010. Stevaert ontmoette het vemoedelijke slachtoffer toen tijdens opnames van het VTM-programma 'Goedele Nu'.

Stevaert en de vrouw waren beiden gasten in het praatprogramma en werden na de opnames aan elkaar voorgesteld. Ze zouden daarna iets gaan eten zijn en gingen achteraf op het Brusselse kantoor van Stevaert naar de uitzending kijken (de opnames waren in de vooravond, de uitzending 's avonds laat, red.). De oud-minister zou haar daar verkracht hebben en nadien zou de chauffeur van Stevaert de vrouw naar haar auto hebben teruggebracht.

Kort na de feiten zou de vrouw ook aan haar vrienden en vriendinnen hebben verteld wat haar overkomen was. In de dagen na de verkrachting zou ze ook naar de dokter geweest zijn om verwondingen te laten vaststellen.

Het slachtoffer diende pas in januari 2013 een klacht tegen Stevaert in omdat ze vreesde voor haar baan bij het overheidsbedrijf waar ze werkte.

Stevaert verhoord

De gewezen SP.A-voorzitter ontkende niet dat hij is verhoord over de aantijgingen. Hij bekende in de loop van het onderzoek ook schoorvoetend dat hij seksuele betrekkingen met de vrouw heeft gehad. Volgens hem had ze daar wel mee ingestemd.

Het gerechtelijk onderzoek wass na verschillende verhoren van de betrokkenen afgesloten en het Brussels parket besloot Stevaert te vervolgen. Dat Stevaert misbruik maakte van zijn positie, zou een verzwarende omstandigheid geweest zijn.

De advocaat van het slachtoffer en ook de woordvoerder van het Brussels parket bevestigden dat de raadkamer Stevaert op 24 maart heeft doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Daardoor zou er snel een (publieke) rechtszaak volgen.

Stevaert viel naar eigen zeggen totaal uit de lucht over de beslissing van de raadkamer. ‘Ik was helemaal niet op de hoogte dat ik was opgeroepen voor de raadkamer.’ Maar volgens het parket was hij wel degelijk rechtmatig gedagvaard voor de raadkamer, maar liet hij zich niet vertegenwoordigen.

Als er geen onregelmatigheden gebeurd waren, was beroep tegen de verwijzing niet mogelijk en zou de zaak voor de rechtbank gekomen zijn. Wanneer precies, was nog niet duidelijk, maar dat zou nog voor de zomer geweest kunnen zijn.