Cynthia Lennon (meisjesnaam Cynthia Powell), de eerste vrouw van John Lennon, is op 75-jarige leeftijd overleden. Dat heeft hun zoon Julian Lennon woensdag aangekondigd op zijn website.

'Cynthia Lennon is bij zich thuis in Mallorca in Spanje overleden na een korte maar moedige strijd tegen kanker. Haar zoon Julian Lennon was aan haar zijde', luidt het op de website.

Cynthia en John leerden elkaar kennen op het einde van de jaren '50, toen ze allebei op de kunstacademie zaten in Liverpool. Ze trouwden in 1962, net voor de grote doorbraak van The Beatles, en kregen een zoon, Julian. Tijdens die hectische Beatles-jaren bleef Cynthia grotendeels buiten beeld, zodat veel Beatles-fans niet ens wisten dat John Lennon getrouwd was.

In 1968 gingen Cynthia en John uit elkaar, volgens haar vooral omwille van zijn drugsgebruik. Paul McCartney schreef toen 'Hey Jude'' om de kleine Julian op te beuren. 

Cynthia hertrouwde daarna nog drie keer en werd in 2013 weduwe. Ze schreef twee biografische boeken over John Lennon.

Ook Lennon hertrouwde niet lang na de scheiding, dit keer met de Japanse artieste Yoko Ono. John Lennon werd in 1980 in New York vermoord door Mark David Chapman. Met Yoko Ono had John Lennon een zoon, Sean.