IS neemt vluchtelingenkamp nabij Damascus in
(archieffoto) Foto: AP

De terreurgroep Islamitische Staat heeft een groot deel van een Palestijnse vluchtelingenkamp in Damascus in handen. Dat melden verschillende Palestijnse activisten.

Binnen het Palestijnse vluchtelingenkamp Jarmoek braken gevechten uit met IS-militanten. ‘De strijders hebben deze morgen een aanval gelanceerd op het kamp in Jarmoek en hebben een groot deel van het kamp in handen’, zegt Anouar Abdel Hadi, directeur Politieke Zaken van het Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) in Syrië.

De IS-strijders zouden het kamp zijn binnengevallen vanuit de naburige buitenwijk Hajar Aswad. De gevechten zouden nog altijd bezig zijn. Jarmouk ligt op 8 kilometer van het centrum van de hoofdstad. 

Als IS het vluchtelingenkamp onder controle krijgt, is dat volgens onze Midden-Oosten-correspondent Jorn De Cock vooral van symbolische belang.

Jarmoek is niet strategisch belangrijk, maar is vooral een van de symbolen van de belegeringen van het Assad-regime. Het is niet zo dat Damascus plots bedreigd is. Ook andere wijken zijn al in handen van rebellen, alleen is het niet altijd duidelijk wie ze in handen heeft. Vraag is vooral wat IS daar gaat doen. Er zijn al enkele gerichte moordpartijen gemeld. Mogelijk gaat IS het leven van de Palestijnse vluchtelingen, die al belegerd worden, nog zuurder maken.
Jorn De Cock
Correspondent Midden-Oosten

Volgens de VN leven zo’n 18.000 Palestijnse vluchtelingen in het kamp dat in 1957 werd opgericht. De humanitaire situatie wordt door hulporganisaties omschreven als dramatisch. Al tienduizenden bewoners zijn het kamp ontvlucht wegens de zo goed als dagelijkse gevechten. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig