Kherbache werkt Antwerpse SP.A op de zenuwen
Yasmine Kherbache (SP.A)
De zoektocht van Yasmine Kherbache naar 'eensgezind leiderschap' brengt haar in de problemen. Het krediet van de leading lady van de Antwerpse SP.A lijkt bijna opgebruikt.

Kopstuk Yasmine Kherbache wil alleen fractieleidster blijven in de Antwerpse gemeenteraad als ze het laatste woord krijgt over wie de plaatselijke voorzitter wordt. Maar het bestuur vindt die houding onaanvaardbaar. Als het Vlaams parlementslid niet van mening verandert, dan is haar leidende rol uitgespeeld, klinkt het bij verschillende bronnen.

De houding van Kherbache verdiept de aanslepende impasse bij de Antwerpse SP.A. Sinds het vertrek van Patrick Janssens in 2012 kampt de afdeling met een groot machtsvacuüm. Momenteel combineert Kherbache nog de functie van fractieleider en voorzitter, al ligt haar ontslag als fractieleider sinds begin februari op tafel. Afgelopen weekend verlengde het partijbestuur onverwacht de bemiddelingsopdracht van Robert Voorhamme en Inga Verhaert. Zij willen nu pas tegen de zomer landen met de aanstelling van een nieuwe voorzitter en fractieleider.

Dat de twee functies niet meer in handen van één persoon zullen liggen, is al langer duidelijk. De kans dat Kherbache een van de twee functies behoudt en in de Scheldestad het ‘politieke gezicht’ blijft, slinkt met de dag. Zelf ambieert ze het voorzitterschap. Maar de opdracht van Voorhamme en Verhaert wees alvast uit dat ze op die positie niet optimaal rendeert.