Oppositie eist spoedbijeenkomst begrotingscommissie
De oppositie wil minister Jamar zo snel mogelijk horen over de cijfers. Foto: BELGA

Oppositiepartijen CDH, PS en Ecolo vragen om een spoedbijeenkomst van de Kamercommissie Financiën en Begroting op woensdagochtend, opdat die zich snel over de cijfers van de begrotingscontrole kan buigen. Commissievoorzitter Eric Van Rompuy beloofde minister van Begroting Hervé Jamar te vragen of dat mogelijk is.

‘Nadat het tekort van 1,2 miljard euro op enkele dagen werd omgebogen tot 294 miljoen euro en de factuur naar de gewesten werd doorgeschoven’ eist CDH een spoedzitting van de bevoegde commissie ‘opdat de parlementsleden ook officieel geïnformeerd worden over de cijfers’.

Dat begrotingsminister Hervé Jamar dinsdag bovendien weg bleef uit de bevoegde commissie, terwijl op zijn kabinet wel een persbriefing bezig zou zijn, pikte de oppositie al helemaal niet.

‘Dit is onaanvaardbaar, we moeten minister Jamar kunnen horen over de cijfers’, hekelde Ecolo-Kamerlid Georges Gilkinet. En ook PS’er Ahmed Laaouej drong er bij Van Rompuy op aan zijn autonomie als voorzitter te laten spelen en een extra zitting te organiseren. Hij eist ook volledige toegang tot de berekeningen van de FOD Financiën die geleid hebben tot de meevaller van 750 miljoen euro ten koste van de deelstaten.

Van Rompuy beloofde bij Jamar te polsen naar de mogelijkheid om woensdag naar de commissie te komen. Lukt dat niet, dan zou donderdag in plenaire zitting een uitgebreid debat georganiseerd kunnen worden volgens de modaliteiten die de conferentie van voorzitters woensdag zou vastleggen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig