Eigenaars van zonnepanelen letten best op bij veranderen van energieleverancier
Waarop moet men letten als men van energieleverancier wenst te veranderen? Foto: © arie kievit
Wie een andere energieleverancier kiest, kan om het even wanneer overstappen. Voor wie zonnepanelen op zijn dak heeft liggen is er echter een extra addertje onder het gras. Vaak is het wachten op het juiste moment.

Wanneer men van leverancier verandert, vindt er rond de wisseldatum altijd een meteropname plaats op basis waarvan de slotfactuur door de huidige leverancier wordt opgemaakt. Ingeval men over zonnepanelen beschikt, is het belangrijk om rekening te houden met de datum waarop het nieuw contract begint.

Bij zonnepanelen-installaties maakt men gebruik van het 'compensatieprincipe'. Dat wil zeggen dat, als men op het moment van de meteropname een groot negatief verbruik heeft (maw. dat de huidige meterstand lager ligt dan deze bij de vorige meteropname), dit verbruik op "0" wordt gezet. Men is dan het volledige overschot kwijt. Dit "compensatieprincipe" wordt door de markt gehanteerd om te vermijden dat consumenten met zonnepanelen de extra kosten voor het installeren van een aparte meter (voor de energie die terug op het distributienet wordt gezet) moeten betalen.

Het is dus belangrijk om een wisseldatum te kiezen waarop het kWu-overschot zo laag mogelijk is of dit te laten samenvallen met de reeds jaarlijks voorziene meteropname. Deze wisseldatum kan men perfect zelf bepalen, aangezien sinds 13 september 2012 de wet op het afschaffen van de verbrekingsvergoeding van kracht is, waardoor men geen rekening meer moet houden met de voorziene einddatum van het lopend contract. Men moet er enkel rekening mee houden dat men het nieuw contract laat starten minstens 30 dagen na het regelen van dit contract.

Altijd op de hoogte blijven van de energieprijzen? Via de gratis alerts van Mijnenergie.be krijgt U elke maand alle nieuwe prijzen van alle energieleveranciers voor uw regio via email.