Marokkaanse Belgen dienen klacht in: 'Er zijn grenzen, ook voor De Wever'
Foto: belga
Een groep Marokkaanse Belgen vindt dat de Antwerpse burgemeester een volledige bevolkingsgroep discrimineert en stigmatiseert. De groep dient dan ook een klacht in tegen Bart De Wever.

‘Mag ik één ding verduidelijken?’, vraagt modeontwerpster Rachida Aziz. ‘Wij beleven dit helemaal niet zoals Bart De Wever het zegt. Wij zijn Belgische burgers, maar toch blijft hij ons herleiden tot de origine van onze ouders.’

Samen met zes andere Marokkaanse Belgen en een Marokkaanse organisatie voor mensenrechten, die het initiatief nam, dient Aziz een klacht in tegen De Wever wegens racisme en discriminatie. In het Canvas-programma Terzake zei de voorzitter van de N-VA vorige week dat behalve racisme ook ‘negatieve ervaringen met sommige bevolkingsgroepen’ een realiteit zijn. Daarbij benoemde hij specifiek de Marokkaanse Berbers.

‘We willen een duidelijk signaal geven dat we dit niet pikken’, zegt Aziz. ‘Ik ben woensdagavond in Antwerpen gaan betogen, maar we willen alle democratische middelen uitputten.’

Andere ondertekenaars zijn onder meer Yassine Channouf van Movement X, de socioloog Jan Hertogen, de vzw Collectif Contre l’Islamophobie en Belgique en de Assemblée Mondiale des Amazigh (AMA), een wereldwijde koepelorganisatie van Berbers. Hun advocaat, Abderrahim Lahlali, dient vandaag bij het Antwerpse parket de klacht in.

De groep zal vandaag ook een klacht indienen bij het VN-Mensenrechtencommissariaat. ‘Wij hebben geen vertrouwen meer in het Interfederaal Gelijkekansencentrum’, zegt juriste Saloua El Moussaoui, die de klacht mee ondertekende. ‘Dit moet op internationaal niveau worden uitgeplozen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig