Bourgeois krijgt factuur van bijna 400 miljoen euro
Vlaams minister-president Geert Bourgeois Foto: belga
De federale begrotingscontrole werd gisteren gered door de financieringswet. De keerzijde van de medaille? De Vlaamse regering krijgt een bijkomende factuur van bijna 400 miljoen voorgeschoteld.

‘Mission accomplie.’ Premier Charles Michel (MR) was gisteren in zijn nopjes over de prestatie van zijn regering, die de federale begrotingscontrole in recordtempo afhandelde, en dat zonder de personenbelasting of btw te verhogen. ‘De groepsgeest heeft snelle beslissingen mogelijk gemaakt’, vond de premier na een weekendje doorwerken.

Al was er zeker nog een andere reden die van de als aartsmoeilijk aangekondigde begrotingscontrole een zacht eitje maakte. Een rapport van het ministerie van Financiën, dat het voorbije weekend op de onderhandelingstafel belandde, toonde aan dat de federale regering 750 miljoen euro minder aan de deelstaten moest doorstorten dan aanvankelijk was ingeschat.

‘Ik begrijp de verbazing bij de deelstaten. Wij waren ook wat verbaasd, net zoals over het tegenvallende dividend van de Nationale Bank’, zei Michel. ‘Bij begrotingscontroles krijg je nu eenmaal te maken met goed én slecht nieuws.’ Hij ontkent stevig dat zijn regering de hete brij heeft doorgeschoven naar de regio’s, een insinuatie die vooral bij de PS populair is. ‘De regio’s hadden gewoon geen recht op dit geld’, luidt het.

De Vlaamse regering, die eveneens aan haar begrotingscontrole is begonnen, krijgt dankzij die ‘buil’ onverwacht een bijkomende factuur van 396 miljoen op haar bord. Lage inflatie en economische groei hadden al een gat van zowat 700 miljoen geslagen, zodanig dat de Hoge Raad van Financiën al rekening hield met een Vlaams tekort. Met de bijkomende tegenslag wordt het nog moeilijker om een begrotingsevenwicht te handhaven zoals in de voorbije jaren. 

De Vlaamse regering wil nog voor de paasvakantie klaar zijn met haar begrotingscontrole. Voor één keer heeft ze de federale regering voor moeten laten gaan.