Plan voor nachtwerk bij webwinkels in de maak
Vicepremier Alexander De Croo Foto: BELGA

Er moet nog voor de zomer een wetswijziging komen die nachtwerk in de e-commercesector toestaat. Bedoeling is dat ons land daardoor beter kan concurreren met onze buurlanden. Er komen ook een reeks fiscale maatregelen om starters in ‘innovatieve sectoren’ aan te moedigen.

Dat blijkt uit een mededeling van vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) over het start-up plan van de regering. Momenteel is het zo dat orders die na 20 uur binnenkomen pas de volgende dag verwerkt kunnen worden. In onze buurlanden is die beperking er niet. Daardoor kunnen webwinkels er wel na 20 uur ’s avonds nog leveringen voor de volgende dag in orde brengen.

‘Omdat nachtwerk in ons land niet is toegelaten voor e-commerce, vlaggen heel wat e-commercespelers hun logistiek activiteiten uit naar Nederland. Zo kunnen ze garanderen dat een pakje dat je vandaag bestelt morgen toch bij de klant wordt geleverd. Hierdoor gaan jobs en groei in ons land verloren’, klinkt het.

’Starterskorting’

Daarnaast komt de regering ook met een aantal fiscale maatregelen die investeringen in start-ups moeten aanmoedigen. Investeerders krijgen recht op een belastingsvermindering. De investeerder moet wel vier jaar aandeelhouder blijven om die ‘starterskorting’ te ontvangen. Ook voor crowdfunding komt er een gelijkaardige regeling.

Om de jobgroei in de sector te verlagen komt er een verlaging van de loonkosten voor startende ondernemingen. Zij zullen, afhankelijk van de bedrijfsstructuur, gedurende 4 jaar 10 of 20 procent van de verschuldigde bedrijfsvoorheffing niet moeten betalen.

Een laatste fiscale maatregel heeft specifiek betrekking op de digitale investeringen in bijvoorbeeld beveiliging of betalingssystemen. 13,5 procent van het geïnvesteerde bedrag mag eenmalig worden afgetrokken van de belastbare winst.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in