Een op de drie ouders ziet niet dat kind te dik is
Foto: iStock

Ouders met obese kinderen zien niet altijd dat hun kind te dik is. Dat blijkt uit een Britse studie.

In de studie werden de ouders van 2.976 kinderen bevraagd. Een derde van de ouders onderschatte het gewicht van hun kinderen. De kans op onderschatting is groter voor kinderen die zwart zijn of van zuid-Aziatische origine (India en omstreken) en is ook groter voor jongens, oudere kinderen of kinderen uit een armer gezin. De resultaten van het onderzoek staan deze week in de British Journal of General Practice.

In de studie gaven slechts vier ouders aan dat hun kind veel te zwaar is, terwijl in totaal 369 obees zijn volgens de BMI-schaal (BMI is massa in kg gedeeld door het kwadraat van de lengte in meter).

De onderzoekers waarschuwen dat wanneer ouders niet in staat zijn om te zien dat hun kind te dik is, ze ook minder baat hebben bij campagnes om overgewicht aan te pakken. Ouders die het gewicht van hun kinderen beter kunnen inschatten, zijn zich ook meer bewust van gezondheidsrisico’s, klinkt het. In Engeland heeft een derde van de kinderen overgewicht, in België een vijfde.

De studie kan niet precies verklaren waarom ouders het gewicht van hun kinderen onderschatten, maar volgens de onderzoekers is een mogelijke uitleg dat ouders bang zijn om met de vinger gewezen te worden, niet willen dat hun kind een label krijgt en dat de norm van een ‘normaal’ gewicht verschuift naar een hoger BMI, gezien mensen steeds dikker worden.