Schoenen en kleding worden merkbaar duurder
Foto: REUTERS
Door de zwakke euro zullen kleding en schoenen over enkele maanden duurder worden. Vooral voor de komende wintercollectie zullen de gevolgen duidelijk zijn.

Dat verwacht de Duitse textielsector. ‘Textiel is een typisch importproduct’, zegt de topman van de Duitse inkooporganisatie Katag in Die Welt.

In de inkooplanden in Azië wordt ofwel in dollar gehandeld ofwel is de munt er gekoppeld aan de dollar. Omdat de euro momenteel nog nauwelijks meer dan een dollar waard is, worden aankopen in euro dus duurder. Prijsverhogingen dringen zich op.

Over hoeveel de prijzen zullen stijgen, wil men zich in de sector niet uitspreken. Volgens Die Welt zou het gaan om zo’n tien procent. De prijsstijgingen zullen volgens de Duitse federatie van textielkleinhandel voelbaar zijn bij de volgende winter- en voorjaarscollecties.

'Op termijn zien'

Dominique Michel, topman van de federatie voor handel en diensten Comeos, verwacht dat de handelaars prijsstijgingen door de duurdere dollar de komende maanden nog zullen kunnen opvangen dankzij de lagere energieprijzen en middels hun marges. "Op termijn zullen we zien of dit zal volstaan", aldus Michel.

Comeos wijst er op dat heel wat sectoren te maken krijgen met invoer uit dollarlanden, zoals de elektrosector (smartphones), de doe-het-zelfsector tot zelfs de voeding. "Vandaag kan nog worden gecompenseerd door de lagere energieprijzen en via de marges. Op termijn is het afwachten."