Rechts verovert 28 departementen op links in Frankrijk
Marine Le Pen van het Front National viert. Foto: ap

De UMP van voormalige president Nicolas Sarkozy en de partijen die ermee verbonden zijn, werden de grote winnaars in de regionale verkiezingen in Frankrijk. Ook het extreemrechtse Front National doet het goed. De socialistische partij van huidig president François Hollande moet zware verliezen incasseren, ook Hollandes eigen departement helde over naar rechts. Premier Manuel Valls van de linkse Parti Socialiste gaf de zege van het rechtse kamp bij de departementsverkiezingen toe en kondigde nieuwe economische maatregelen aan.

Na de eerste ronde van de regionale verkiezingen vorige week werd al duidelijk dat rechts het zeer goed deed.  De UMP haalde toen al bijna een derde van de stemmen, wat een enorme opsteker was voor Sarkozy die vorig jaar de leiding van de partij weer in handen nam. Het FN kwam uit op een kwart, terwijl de PS het met 22 procent moest stellen. In de departementen waar vorige week niemand de meerderheid haalde, moest dit weekend een tweede keer gestemd worden. En opnieuw trekt rechts aan het langste eind. 

De UMP zou volgens de exit polls uitkomen op 65 tot 70 van de 102 departementen, een flinke vooruitgang ten opzichte van de 41 waar ze de meerderheid had. De socialisten zouden ongeveer de helft van hun 61 departementen kwijtspelen. La Corrèze, het thuisdepartement van president Hollande, werd zo veroverd door de UMP en ook het noorden van Frankrijk, tot op vandaag een links bastion, helt over naar rechts. Daarbij doet ook het extreemrechtse Front National het heel goed, al ziet het er voorlopig niet naar uit dat de partij van Marine Le Pen een departement binnenhaalt.

Valls kondigt maatregelen aan

De Franse premier Manuel Valls, die de eerste tekenen van economisch herstel nog probeerde te gebruiken om het blazoen van zijn regering op te poetsen, gaf ondertussen de nederlaag van de PS toe. Hij kondigde in één ruk nieuwe maatregelen aan, die voor meer werkgelegenheid en meer publiek en private investeringen moeten zorgen.

In het centralistische Frankrijk hebben de departementen slechts weinig bevoegdheden, maar de verkiezingen gelden wel als een belangrijke graadmeter voor de regering. Over twee jaar vinden er nieuwe presidentsverkiezingen plaats.

 

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in