‘Copiloot kampte met zware depressie’
Andreas Lubitz. Foto: AFP

De copiloot die dinsdag bewust de Airbus van Germanwings liet neerstorten, is zes jaar geleden in behandeling geweest voor een zware depressie. Dat schrijft de Duitse krant Bild.

De copiloot Andreas Lubitz, die volgens de Franse onderzoeksrechter het vliegtuig bewust deed crashen, is zes jaar geleden – tijdens zijn opleiding tot piloot – in behandeling geweest voor ‘zware psychische problemen’, zo citeert Bild het medische dossier van de copiloot. Hij leed aan een depressie en angstgevoelens.

De opleiding aan de Lufthansa Flight School in de Verenigde Staten is enkele maanden onderbroken geweest door de psychische problemen van Andreas Lubitz. Gedurende die periode kreeg hij volgens Bild zelfs een tijdelijk verbod om te vliegen en werd hij verplicht om op regelmatige basis een medische controle te ondergaan. 

In totaal zou hij anderhalf jaar in behandeling zijn geweest. In het dossier van de luchtvaartautoriteiten over de piloot wordt een regelmatige psychologische evaluatie aangeraden, stellen Bild en ARD.

Gisteren gaf Carsten Spohr, ceo van Lufthansa, al aan dat Lubitz zes jaar geleden zijn opleiding kort had onderbroken. Maar een reden daarvoor gaf hij niet. Wel benadrukte Spohr dat de piloot voor alle testen was geslaagd.

Eerder hadden andere Duitse media waaronder Der Spiegel, Bild en de Frankfurter Allgemeine Zeitung al gemeld dat de copiloot zijn opleiding onderbroken zou hebben vanwege een burn-out of depressie. Dat concluderen ze uit een gesprek dat ze hadden met de moeder van een voormalig klasgenoot van Lubitz.

Een psycholoog gaat zich vrijdag buigen over de documenten, vervolgens worden ze door de Duitse onderzoekers aan de Franse onderzoekers overgedragen. Donderdag werden al twee huiszoekingen uitgevoerd bij de copiloot.