De copiloot van de neergestorte vlucht van Germanwings verzweeg een ziekte voor zijn werkgevers. Dat zegt het Duitse parket. Bij huiszoekingen zijn medische documenten gevonden die op een bestaande ziekte en medische behandeling wijzen. Het universitair ziekenhuis in Düsseldorf bevestigt dat de copiloot daar behandeld werd. Maar dat was niet voor een depressie.

De Duitse politie heeft het huis van Andreas Lubitz (27) in Düsseldorf en zijn ouderlijk huis in Montabaur doorzocht, op zoek naar mogelijke motieven van de copiloot die vlucht 4U 9525 heeft laten neerstorten.Verschillende bezittingen zijn in beslag genomen, waaronder een computer. 

In de woning van de copiloot is een verscheurd ziektebriefje voor de dag van de crash gevonden, stelt het parket van Düsseldorf. 'Het feit dat er verscheurde ziektebriefjes zijn die stellen dat hij niet in staat was om te werken, die recent zijn en zelfs van de dag van het misdrijf, ondersteunt de veronderstelling dat de overledene zijn ziekte voor zijn werkgever en zijn collega's verborg', klinkt het.

Germanwings deelt mee dat het inderdaad geen ziektebriefje heeft ontvangen voor de dag van de crash.

Om welke ziekte het gaat, is nog niet duidelijk. Het parket zei ook dat er geen bewijzen zijn gevonden van politieke en religieuze motieven. Er is ook geen afscheidsbrief gevonden. Het universitair ziekenhuis van Düsseldorf bevestigt dat Lubitz daar een behandeling kreeg. Maar niet voor een depressie zoals sommige media schrijven. De laatste keer dat Lubitz op raadpleging ging was op 10 maart voor een diagnostische evaluatie, klinkt het.

Meer details geeft het ziekenhuis niet uit privacyoverwegingen. Het medische dossier van Lubitz wordt aan de politie doorgespeeld.

'Zware depressie'

Eerder had een woordvoerder van de politie al laten verstaan dat er bij de huiszoekingen een significante aanwijzing was gevonden. Volgens Der Spiegel ging het om aanwijzingen dat Lubitz psychische problemen had.

In de Duitse media staan onbevestigde berichten dat de copiloot met een zware depressie heeft gekampt en blijvende opvolging nodig had. Zes jaar geleden zou hij voor een depressie in behandeling zijn geweest.

Uit de gegevens van de zwarte doos blijkt dat copiloot Andreas Lubitz de vlucht van Germanwings bewust heeft laten neerstorten. Alle 150 inzittenden kwamen om.

Verschillende luchtvaartmaatschappijen voeren de regel in dat steeds twee personen aanwezig moeten zijn in de cockpit.