Na de crash van de Airbus A320 van Germanwings boven de Franse Alpen past nu ook Brussels Airlines haar cockpitprocedure aan. Concreet betekent dit dat wanneer een (co)piloot bijvoorbeeld wil gaan plassen, een derde persoon zijn plaats in de cockpit moet overnemen, zodat de andere (co)piloot nooit alleen kan zijn. Ook het Belgische Thomas Cook voert de regel in.
Vanaf nu moeten op elk moment van een passagiersvlucht minstens twee bemanningsleden aanwezig zijn in de cockpit, laat de luchtvaartmaatschappij vrijdag weten. 'Dat houdt in dat wanneer één van de twee piloten de cockpit verlaat voor een korte periode, één van de cabinepersoneelsleden in de cockpit moet plaatsnemen gedurende de afwezigheid van de piloot', luidt het.
De beslissing werd genomen in overleg met de Lufthansa Groep, de Belgische luchtvaartautoriteiten en het kabinet van minister van Mobiliteit Jacqueline Galant.
Ook andere luchtvaartmaatschappijen voerden de regel in. Door het vergrendelen van de deur van de cockpit had de copiloot van de gecrashte Airbus van Germanwings twintig minuten tijd om zijn waanzinnige plan uit te voeren zonder dat iemand in het vliegtuig daar iets kon tegen ondernemen. De piloot in de cockpit kan iemand immers de toegang weigeren, zelf al kent die de juiste code om binnen te komen.
Om dergelijke gruwelijke daden te voorkomen, verplichten sommige luchtvaartmaatschappijen hun personeel om altijd met minstens twee mensen in de cockpit te zijn. Ryanair is daar een van. ‘Als een piloot naar het toilet moet is het hoofd van het cabinepersoneel verplicht om in die korte periode in de cockpit te staan’, laat Ryanair weten.
Andere maatschappijen nemen maatregelen
De grootste Duitse luchtvaartmaatschappijen kondigden donderdag al aan dat ze de regel invoeren dat steeds twee personen aanwezig moeten zijn in de cockpit. Weldra zal een piloot niet alleen meer kunnen zijn in de cockpit, zo meldde de sectororganisatie Bundesverbands der Deutschen Luftverkehrswirtschaft.
Vrijdag wordt de nieuwe regel besproken met de Duitse luchtvaartautoriteit. De Lufthansa-groep, Air Berlin, Condor en TuiFly willen de regel onmiddellijk invoeren. In Canada werd eveneens die beslissing genomen. Daar legde de regering de verplichting met onmiddellijke ingang op. Twee Canadese luchtvaartmaatschappijen hadden de regel enkele uren voordien al vrijwillig ingevoerd.
Ook het Belgische Thomas Cook scherpt de regels aan en legt op dat er altijd twee personen in de cockpit aanwezig moeten zijn.
Ook lagekostenluchtvaartmaatschappij Norwegian Air Shuttle wijzigt 'met onmiddellijke ingang' haar procedures, zodat voortaan te allen tijde twee mensen aanwezig moeten zijn in de cockpit. Dat heeft een woordvoerster van de Noorse maatschappij donderdag gemeld. Het Britse EasyJet voert dezelfde maatregel in.
In Frankrijk laat Air France donderdagavond weten zijn cockpitbeleid onder de loep te nemen. De Franse partner van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM voert naar eigen zeggen overleg met de Europese instantie die toeziet op de veiligheid in het luchtverkeer en 'volgt' de discussie die is ontstaan over de noodzaak om altijd een tweede persoon in de cockpit te hebben.
‘Cockpitdeur moet er uit’
Voor piloot Filip Van Rossem doet de cockpitdeur meer kwaad dan goed. ‘Ik haat die deur, die moet er gewoon uit’, zegt hij. ‘Ik begrijp dat men de deur wil gebruiken om te verhinderen dat een passagier in de cockpit kan binnendringen maar ik heb altijd gezegd dat het veiliger is om met open deur te vliegen. Toen ik nog vloog, liet ik de deur meestal openstaan. Ik werd daar meer dan eens voor berispt. Maar ik wou zien wat er achter mij gebeurde. Als iemand de cockpit binnendringt, geloof ik dat de kans groot is dat de andere passagiers hem achterna zullen komen om te proberen hem te overmeesteren.