De overblijfselen van Richard III werden donderdag begraven in het schip van de kathedraal van Leicester. De ceremonie werd geleid door de aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby, het hoofd van de Anglicaanse kerk, en werd bijgewoond door de gravin van Wessex, in naam van de huidige koningin Elizabeth II.

Koningin Elizabeth liet in een mededeling weten dat de begrafenis van ‘groot nationaal en internationaal’ belang is. ‘Vandaag brengen we hulde aan een koning die in moeilijke tijden geleefd heeft. Hij werd tijdens zijn leven en na zijn dood gesteund door het christelijke geloof.’

Ook de Britse acteur Benedict Cumberbatch was op de ceremonie aanwezig. Hij is een verre afstammeling van Richard III en vertolkt hem binnenkort in een nieuwe BBC-reeks. Hij las er een voor de gelegenheid geschreven gedicht voor van de hand van de Schotse Carol Ann Duffy.

Richard III was de laatste koning van het Huis Plantagenet en overleed in 1485. Hij was toen nog maar twee jaar aan de macht. Na zijn dood kwam hij bekend te staan als een bloeddorstige tiran, een reputatie die in grote mate gecreëerd is door de Tudor-dynastie, die hem opvolgde.