Groot fietsparkeergebouw aan Antwerpen-Berchem officieel geopend
Foto: Jef Peeters

Pal naast het station Antwerpen-Berchem is woensdagavond het langverwachte nieuwe fietsparkeergebouw van de NMBS officieel in gebruik genomen.

Het biedt plaats aan 2.150 fietsen en dat is geen overbodige luxe, aangezien dagelijks ruim een kwart van de 10.000 treinreizigers er met de fiets arriveren. Het gebouw ligt bovendien op het traject van de populaire fietsostrade tussen Antwerpen en Mechelen, die er vanaf eind dit jaar zelfs doorheen zal lopen wanneer de fietsbrug over de nabije Singel klaar is.

Aan het glazen gebouw van twee verdiepingen aan de Posthoflei, dat in het stationscomplex werd geïntegreerd, werd al sinds eind 2012 gewerkt en er hangt een prijskaartje aan van maar liefst 5,8 miljoen euro.

Het verdubbelt de parkeercapaciteit voor fietsen aan het station, dat op die manier minder overlast zou moeten ondervinden van onreglementair achtergelaten fietsen in de buurt. Rond het station wordt het aantal fietsstallingen overigens wel wat afgebouwd.

Daarnaast biedt het complex ook een pak meer comfort en veiligheid dan de stallingen buiten het station. Medewerkers van het nieuwe Fietspunt van de NMBS in het parkeergebouw zullen instaan voor onderhoud, veiligheid en netheid en fietsers zullen er (kleine) herstellingen kunnen laten uitvoeren.