Niet iedereen kan of wil zomaar een topsmartphone van 700 euro of meer aanschaffen. Dat geldt zeker voor veel jongeren, en speciaal voor hen lanceerde Samsung daarom een nieuwe reeks middenklassers: de Galaxy A3 en A5. We gingen aan de slag met de meest betaalbare van het stel, die de jeugd onder meer wil verleiden met een dijk van een selfiecamera.

Voor net geen 300 euro haal je met de Samsung Galaxy A3 een heel stijlvol en degelijk afgewerkt telefoontje in huis. Het design is wel erg zakelijk, gezien de doelgroep, maar dat zegt wellicht meer over mijn leeftijd dan over wat jongeren mooi vinden.

Volgens de fabrikant is dit 4G-toestel trouwens de eerste Samsung-smartphone met een volledig metalen behuizing. Maar omdat de randen en de achterkant met een speciale coating zijn behandeld, valt daar amper iets van te zien. Wat wél meteen opvalt is hoe dun en licht deze Galaxy is: slechts 6,9 mm en maar 110 gram.

Digitale verjongingskuur

Het 4,5-inch Super AMOLED-scherm geeft heldere kleuren en een hoog contrast, maar de qHD-resolutie (540 x 960 beeldpunten) is eerder bescheiden. De Microsoft Lumia 535 van 120 euro telt evenveel pixels, dus in deze prijsklasse mag het wat ons betreft best wat scherper zijn.

Die scherpte wordt dan weer wel geleverd door de uitstekende voorste camera van 5 megapixel. Selfie-lovers krijgen er bovendien een goed gevulde trukendoos bij, met de Brede Selfie (voor groepsfoto’s), Palm Selfie (de camera activeren met je handpalm), GIF Selfie (een animatiefilmpje van foto’s) en de digitale verjongingskuur Beauty Face. De hoofdcamera van 8 megapixel doet wat je van een middenklasser mag verwachten: aardige plaatjes, zolang je er maar niet te ver op inzoomt.

De Galaxy A3 wordt aangedreven door een quad-coreprocessor van 1,2 GHz en komt met 16 GB opslaggeheugen dat je (tot 64 GB) kan uitbreiden met een microSD-kaart. Andere kenmerken zijn de Ultra Spaarmodus die de batterijduur op cruciale momenten nog een poosje kan rekken, de Privéstand (om bepaalde foto’s of andere bestanden pincodegewijs te verbergen voor pottenkijkers) en Adaptive Audio, dat tijdens het bellen het volume automatisch aanpast aan de geluiden om je heen.

Concurrentie uit de eigen stal

Al bij al een hele aardige smartphone voor dit geld, deze A3. Er is alleen één probleem, en dat is dat het toestel maar weinig méér te bieden heeft dan Samsungs negen maanden 'oude' Galaxy S5 mini. Dat 4G-toestel van 4,5-inch kost officieel nog 349,99 euro maar wie goed zoekt, vindt het voor bijna hetzelfde bedrag als de A3. Veel specificaties van de S5 mini zijn ronduit beter: de schermresolutie van 720 op 1280 pixels, accu van 2100 versus 1900 mAh, de 1,4 GHz quad-coreprocessor, hij heeft een vingerafdrukscanner en een hartslagsensor, én … de S5 mini is stof- en waterbestendig volgens de IP67-certificering.

De nieuwe Galaxy A3 moet het op zijn beurt vooral hebben van zijn design (metalen unibody, kleuropties, ruim twee millimeter platter) en natuurlijk de puike selfiecamera (slechts 2,1 MP op de S5 mini). Een keuze die ieder voor zich moet maken, maar wie het meeste waar voor zijn geld zoekt, is wellicht beter af met het oudere model.